Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.7 MB
2023-08-14 09:55:18
 Zalai Hírlap 2023 08 12 087sz 04old - Könyvtáros szakmai fórum.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
151
446
Zalai Hírlap 2023. augusztus 12. 87. szám 4. oldal

Könyvtáros szakmai fórum

KANIZSAI ELISMERÉSSEL
Czupi Gyula az emlékéremmel. A Halis-könyvtár vezetőjeként számos újítást vezetett be az évek során Fotó: ZM
BENEDEK BÁLINT
balint.benedek@ zalaihirlap.hu
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 54. Vándorgyűlésén Tatabányán 23 fő vett részt a zalai szervezet tagjai közül. Az eseményen elismerést vehetett át Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis-könyvtár igazgatója.
A négynapos rendezvényen előadásokon, kulturális programokon, szakmai kirándulásokon gazdagították tudástárukat a könyvtárosok. A nagykanizsai Halis-könyvtár munkatársai a szakmai előadások közül az Élménykönyvtár - újítás és tapasztalat a könyvtárosi munkában címűt hallgatták meg. A szemlélet központi eleme, hogy a látogató és könyvtáros egyaránt érezze jól magát a bibliotékában. A beszámolóból kiderült, hogy az újításokat, az önismeretet, a kreativitást, a kapcsolatokat, a meséket és a kortárs irodalmi alkotásokat miként lehet jól használni, s milyen inspiratív lehetőségek vannak mindezekben.
- A szakmai rendezvényeken a kollégák sokszínű lehetőségek közül választhattak - mondta Bognár Csilla, a MKE zalai szervezetének elnöke. - Ezeken inspirálódhattak, új lehetőségekkel ismerkedhettek meg, tapasztalatokat cserélhettek. Többen szerepeltek a zöldkönyvtári szekció kínálta előadásokon. Hiszen nekünk,
könyvtárosoknak is fontos és új lehetőségekkel és kihívásokkal teli irányzat a zöldkönyvtári törekvés. Az egyik előadó bemutatója a passzív házról sok hasznos és új információval gazdagította a résztvevőket. Emellett egy fergeteges debütáló videót is megnézhettek azok, akik részt vettek a Szórakoztató kultúraközvetítés című, a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár videó premierjén.
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 1985 óta minden évben felkéri a szakmai szervezeteket, hogy a könyvtáros egyesület tagjai közül az MKE emlékéremre érdemes könyvtárosokat javasoljanak. Bognár Csilla elnök javaslatára Czupi Gyulát, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóját jelölték, s az országos egyesület döntése értelmében kiérdemelte a díjat. A szakmai közösségért végzett elkötelezett, fáradhatatlan és példamutató munkásságáért, illetve a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zala Megyei Szervezetében az elmúlt évtizedekben végzett kiváló tevékenysége alapján kapta meg az MKE emlékérmet.
A laudációban elhangzott: Czupi Gyula több évtizede tagja a Magyar Könyvtárosok Egyesületének, a Zala Megyei Szervezet tagja, majd elnöke 2001-2005 között. Elnöksége idején került sor a 35. Vándorgyűlésre Nagykanizsán Könyvtár, kapu a világra címmel, melyet kollégáival együtt szervezett. A könyvtári világ egyik kísérletezőjeként és újítójaként is a klasszikus könyvtári szerepeknek kíván megfelelni a világ mindenkori technikai színvonalán és információs elvárásainak megfelelve. Karakteres jelképe ennek a gólyaláb, mely a földön állva, de egy kicsit magasabbról, más nézőpontból láttatja a könyvtári működést. Czupi Gyula könyvtárálma a rendelkezésre bocsátás, egy olyan könyvtár, amely mindenkinek akar és tud szolgáltatni. Innovatív gondolatai, módszerei közül talán a legkiemelkedőbb Az Olvasás órája (AZOLO) projekt. Az olvasásnépszerűsítő internetes felület és játék, ahol ma már több mint 1900, elsősorban gyermekirodalmi alkotáshoz található ajánlat és kérdéssor, sokoldalúan segíti az értő és élményszerű olvasást iskolai keretek közt is.

Insert failed. Could not insert session data.