Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.82 MB
2024-06-03 10:29:48
 Zalai Hírlap 2024 06 01 126sz 05old - Arany Vitézségi Érem hősi helytállásért.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
39
356
Zalai Hírlap 2024. június 1. 126. szám 5. oldal

Arany Vitézségi Érem HŐSI HELYTÁLLÁSÉRT
A sorozat aktuális előadói és szervezői: Szekér Imre Tibor, Gredics Péter, Huszár András, Benke Dániel könyvtáros és Fülöp András Fotó: ZH

BENEDEK BÁLINT
balint.benedek@zalaihirlap.hu
A Hadak útján sorozat ujabb jelentős állomásához érkezett: a Halis-könyvtárban megtartott legutóbbi előadás szorosan kapcsolódott a Piarista-iskolában felavatott emléktáblához, mely a Zala vármegyei születésű, s az első világháborúban Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonahősöknek állít emléket.
A nagykanizsai Huszár András amatőr történelemkutató ötletgazdaként és társszervezőként szívén viseli a katonahősök emlékét. Annak idején sok történetet hallott anyai nagyanyjától a világháború kései szakaszáról, amikor előbb német katonák voltak elszállásolva náluk, később pedig szovjet alakulatok szállták meg a falut. Tőle tudta meg, hogy dédnagyapja, vitéz Nagy Ferenc milyen derekasan küzdött az első világháborúban. Édesapja pedig az ő édesapja háborús élményeiről mesélt, aki hidászként küzdött a hazáért Alsórajkról indulva a Tisza forrásvidékén át egészen Pilsenig.
Különleges volt a májusi találkozás a sorozat történetében, hiszen először fordult elő, hogy egy korábbi előadó tért vissza. Fülöp András főtörzsőrmester, történész és hadszíntérkutató még 2022 decemberében járt Nagykanizsán és azóta is azon munkálkodik, hogy méltó emléket állítson hős katonáinknak.
Vetített képes előadását az Arany Vitézségi Érem történetének bemutatásával kezdte. Megtudhatták az érdeklődők, hogy ez volt a legmagasabb rangú, legénységi állománynak adományozható katonai kitüntetés az első világháborúban. Értékét mutatja a tény is, hogy a történelmi Magyarország területéről mozgósított körülbelül 3 millió katonából mindössze 1568 fő érdemelte ki. Ezek a katonák
a második világháború végéig nagy társadalmi megbecsültségnek örvendtek, ám később sokszor számkivetettség és üldöztetés lett az osztályrészük. A rendszerváltás után nem kutatták komolyabban a témát, míg végül 2014-ben Maruzs Roland alezredes vezetésével kezdték el feldolgozni történetüket.
- Sok esetben komoly kihívás a hősök leszármazottainak felkutatása, ugyanakkor kulcsfontosságú a megtalálásuk, hiszen ők őrzik bátor felmenőik emlékét, ezáltal hidat képeznek a múlt és a jelen között - mondta az előadó, majd vitéz Kárpáti József huszár főtörzsőrmester példáján keresztül mutatta be, hogy milyen buktatók és nehézségek hátráltathatnak egy ilyen kutatást, például a földrajzi nevek elírása, vagy a vezetéknév megváltoztatása (például magyarosítás) miatt. Ugyanakkor hasznos információkhoz is lehet jutni például a születési, illetve halotti anyakönyvekből, valamint a különböző levéltárak irataiból. A hallgatóság legnagyobb megdöbbenésére Fülöp András elárulta: az osztrák Hadi Levéltárban a mai napig milliós nagyságrendű feldolgozatlan iratanyag van az első világháború időszakából.
- Vissza kell tanítani a hősök nevét - fogalmazott az előadó - Kulcsfontosságú tudatosítani a helyi közösségekben, hogy mely bátor katona köthető az adott településhez. Méltó módon kell ápolni az emléküket és továbbadni ezt a következő generációknak is.
A következő előadó Szekér Imre Tibor, a Zala Lokálpatrióta Egyesület égisze alatt tevékenykedő had- és helytörténet-kutató volt, aki az elmúlt közel 16 évet a császári és királyi 48. gyalogezred történetének feldolgozására áldozta. Feleségével együtt időt, energiát és pénzt nem kímélve igyekeznek minél többet megtudni az alakulat katonáiról, így természetesen azokról a hősökről is, akik kiérdemelték az Arany Vitézségi Érmet.
Az előadó két vaskos könyvet hozott, melyeket az ezredről írt és elárulta: az ősszel várható a sorozat harmadik darabja. Előkészületben van továbbá egy másik könyve is, melyben a Császári és Királyi Haditengerészetnél szolgáló zalai tengerészek életútját ismerteti.
Szekér Imre Tibor a Zalaszántói Lokálpatrióta Egyesület elnökeként is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megtalálja a katonák hozzátartozóit, hiszen ők sok érdekes adattal, dokumentummal és fotóval segíthetik a kutatást. Ezt követően nyolc olyan bátor katona életét
mutatta be, akik a császári és királyi 48. gyalogezredben szolgáltak és kiérdemelték az Arany Vitézségi Érmet. Mindannyiuk esetében megismerhette a közönség az általuk végrehajtott hihetetlen haditetteket, amelyekért később érdemesnek találták őket a kitüntetésre.
Szóba került például a Zala vármegyei Területvédelmi Zászlóalj névadója, vitéz Nagy Sándor törzsőrmester is, aki Tekenye községben látta meg a napvilágot. Az Erdélyben folyó harcok során tünt ki, amikor a hatalmas túlerőben lévő orosz és román erők négy elkeseredett rohamát verte vissza maroknyi katonája élén és a veszteségek dacára szilárdan tartotta állásait.
- A Nagyradából származó vitéz Gaál Sándor tiszthelyettes pedig egy roham során Giuseppe Menna alezredes fedezékébe hatolt be - folytatta a történeteket. - Megakadályozta, hogy egy másik magyar katona megölje a magas rangú olasz tisztet, akit végül neki sikerült lefegyvereznie és foglyul ejtenie. Az ellenséggel szembeni kimagasló, lovagias helytállásért, bátorságáért adományozták neki az Arany Vitézségi Érmet. De a két katona története itt még korántsem ért véget. Menna alezredes roppant hálás volt Gaálnak, amiért megmentette az életét, ezért a háború után felkutatta, felvette vele a kapcsolatot és többször találkoztak is. Egy igazán emberi történet, amelyet egy embertelen háború szült.
Hozzátette: a mai civileknek is erkölcsi kötelességük, hogy kivegyék a részüket a hősök emlékének ápolásából, illetve a hadisírgondozásból. Az előadó szeretné, hogy soha ne feledkezzenek meg a május végi Hősök napja emlékünnepről.
Az előadások után az érdeklődők megtekinthették Gredics Péter hagyományőrző egyenruha- és fegyvergyűjteményének becses darabjait, mely tárgyak közelebb hozták a nagy háború időszakát az érdeklődőkhöz.
Az eseményen több Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett hős családja is megtisztelte jelenlétével az emléktábla ünnepélyes avatását és az előadást is. A beszélgetések során a családtagok megmutatták a hős felmenőikhez kapcsolódó fotókat, dokumentumokat és egyéb kitüntetéseket.
Igazán sokrétű és tartalmas rendezvénnyel zárult tehát a Hadak útján tavaszi etapja, a sorozat várhatóan szeptemberben folytatódik.