Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.73 MB
2024-07-01 14:23:10
 Zalai Hírlap 2024 06 22 144sz 02old - Esélyt a gyógyításnak.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
1
15
Zalai Hírlap 2024. június 22. 144. szám 2. oldal


A könyvtári program előadói: dr. Hermán Beáta, dr. Mátyásy Helga, dr. Marada Györgyi, dr. Faricsné Hári Vera és Trojkó Antónia Fotó: SzA

Esélyt a gyógyításnak

A gyulladásos bélbetegségek egyre több fiatalt is érintenek
NAGYKANIZSA A helyi Kanizsai Dorottya Kórház és a Halis-könyvtár szervezésében a bibliotékában csütörtökön Bélbetegségekről mindenkinek címmel hangzottak el előadások.
Az eseményre szinte megtelt a könyvtár harmadik emeleti konferenciaterme, ami dr. Marada Györgyi orvos igazgató szerint jó kezdet. Köszöntőjében emlékeztetett: a bélbetegségek sokakat érintenek, ezért a gasztroenterológus orvosok és a dietetikusok is érdekeltek, hogy hiteles tájékoztatást adjanak. A hasznos információkat közérthető formában tálalják, s remélhetőleg ezeket sokan beépítik az életmódjukba.
Dr. Mátyásy Helga, a kórház gasztroenterológus főorvosa a Szűrővizsgálatok fontossága emésztőszervrendszerünk védelméért címmel tartott előadást.
- A rendezvényt a gyulladásos bélbetegség május 19-ei világnapjához közeli időpontban tartottuk meg - emelte ki a főorvos. - Főként a vastagbéltükrözés fontosságát hangsúlyoztam, hogy minél korábban felfedezhessük a rosszindulatú daganatokat, hogy a lehető legnagyobb hatásfokkal gyógyíthassuk a pácienseket. Az országos szürőprogram jól működik, hiszen az emberek megértették: az egészség mindennél fontosabb. Sok polipot találtunk, amely daganatmegelőző állapotnak is felfogható. Néhányan viszont félnek, és sajnos későn érkeznek vizsgálatra, riasztó adat, hogy évente országosan 9 ezer beteget találnak. Nagykanizsán heti szinten több daganatot találunk, és megfigyelhető, hogy
a 40 év alatti beteg is egyre több. Sajnos amikor az intő jelek (véres, illetve megváltozott széklet, hasi puffadás, hirtelen fogyás) megjelennek, már késő a hatékony gyógyításhoz.
A Mikrobiom szerepe a bélbetegségek kialakulásában címmel tartott beszámolót a rendezvényen dr. Faricsné Hári Vera, az egészségügyi intézmény élelmezésiosztály-vezetője, vezető dietetikusa.
- A gyulladásos bélbetegségek témaköre egyre több fiatalt érint, ezért minél szélesebb körben kell erről beszélni - vélekedett a szakember. - A betegség kiváltó okai az orvostudomány mai állása szerint ismeretlenek, bár azt vesszük észre, hogy az életmódnak nagy szerepe lehet benne. Visszavezethető akár az élelmiszeripar robbanásszerű fejlődésére és a rostmentes étkezés előtérbe kerülésére. Utóbbi esetben túlzottá vált az állati fehérje, a zsír és a cukor bevitele, ami összefüggésbe hozható a beleket érintő betegségekkel. Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk az embereknek, ahogy a teljes kiőrlésű termékekre és olajos magvakra is szüksége van a szervezetnek. Ezeknek köszönhetően olyan jótékony bélbaktériumok szaporodnak el a beleinkben, melyek hozzájárulnak az egész szervezetünk védelméhez.

A rendezvényen dr. Hermán Beáta gasztroenterológus szakorvos A gyulladásos bélbetegségekről közérthetően címmel tartott előadást, Trojkó Antónia dietetikus pedig a betegségek étrendi kezelésével kapcsolatos ötleteket osztott meg a hallgatósággal. BB