Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.17 MB
2024-07-09 10:27:31
 Zalai Hírlap 2024 07 05 155sz 01,03old - Könyvtári tábor.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
22
93
Zalai Hírlap 2024. július 5. 155. szám 1, 3. oldal

Olvasótábor, interaktív elemekkel
NAGYKANIZSA A Halis-könyvtár hagyományosan minden évben megszervezi napközis olvasótáborát. A korábbi évekhez képest az idén először három héten keresztül az olvasás mellett ismeretterjesztő vidám foglalkozásokat tartanak a fiataloknak.
A tábor egyik szervezője, a gyerekek kísérője, Benke Dániel könyvtáros beszélt a foglalkozásokról, melyeken minden héten mintegy 30 általános iskolás gyermek vesz részt.
- A nyári szünet indulásával egy időben azonnal jöhettek a fiatalok a könyvtárpalotába, mely a tábornak egyfajta bázisa - fogalmazott Benke Dániel. - Jó érzés, hogy sok gyerek szeretett volna jönni a táborba, így a korábban megszokott két hét helyett három turnusban fogadhatjuk a fiatalokat.
- Színes és változatos programkavalkádot állítottunk össze, melynek hangsúlyos eleme az olvasás és a könyvtárhasználat - folytatta Benke Dániel. - A kollégák is aktivizálták magukat, hiszen számos egyedi, a bibliotékához erősen kötődő elem került a repertoárba. A kézműves játszóház mellett népszerűek az olvasást népszerűsítő játékaink, különféle érdekes kvízek, de olykor a sakkban is elmerülnek a diákok. Máskor pedig a mesés papírszínház vagy a számháború kínál számukra kellemes időtöltést. A táborba jelentkező gyerekek jó része könyvtárhasználó, gyakran és szívesen olvas. Persze ettől függetlenül igyekszünk még tovább erősíteni bennük, hogy milyen jó kikapcsolódást kínál egy könyv, hiszen az olvasás közben életre kel a fantáziájuk.
A könyvtáros hozzátette: az érzékenyítésre is figyelnek, például egy fővárosi vak fiatalember a hétköznapjaiba avatta be az iskolásokat. Ugyanezt a célt szolgálta a nagykanizsai állatmenhely meglátogatása is, hiszen interaktív előadás keretében felhívták a figyelmüket az állatvédelem fontosságára. Ilyenkor a témakörökben könyveket ajánlanak a gyerekeknek, amivel tovább bővíthetik az információikat. Sőt van egy nap, amikor kirándulnak, ezúttal az újudvari Vadudvart látogatják meg, ahol szintén sok érdekességet hallhatnak a háziállatokról és a vadgazdálkodásról is.
- Utóbbi gondolat, vagyis az élményátadás kulcsfontosságú, hiszen a gyerekek annyi pluszprogramot kapnak, s jó közösségben vannak, így
az okostelefon nyomogatására már nem marad idő - folytatta Benke Dániel. - Szintén különleges programnak számított a szerdai, amikor Nagykanizsa főkertésze, Konrád-Németh Cecília vezetésével jártuk végig a város közterületeit, parkjait és utcáit. Ezen az alkalmon a környezettudatos magatartás is szóba került. BB
Konrád-Németh Cecília (jobbról) a parkban található növényekről mesélt a gyerekeknek Fotó: Szakony Attila