Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.54 MB
2024-07-16 08:09:17
 Zalai Hírlap 2024 07 12 161sz 02old - Könyvtáros túra, élményekkel.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
16
94
Zalai Hírlap 2024. július 12. 161. szám 2. oldal

Könyvtáros túra, élményekkel

NAGYKANIZSA A városkörnyéki könyvtárakat és információs helyeket látogatták meg nemrégiben a Zala vármegye Könyvtári Szolgáltató Rendszerben (KSZR) dolgozó könyvtárosok.
A hagyománnyá vált szakmai nap idén a nagykanizsai körzet KSZR könyvtáraira esett. A Halis-könyvtár munkatársai 46 településen végeznek szakmai munkát, segítik a könyvtárosok tevékenységét a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ellátási rendszerében. A szakmai nap keretein belül bemutatkoztak a könyvtárak, a könyvtárosok számot adnak a településen végzett munkájukról.
- Először a gelsei könyvtárba látogatott el a 20 vármegyei bibliotékában dolgozó kolléga - mondta Bognár Csilla KSZR-csoportvezető, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Zala megyei szervezete elnöke. - Könnyű dolgom volt, mivel a pályafutásomat itt kezdtem. Most pedig Jakabfiné Bársony Judit végzi nagy lelkesedéssel és kitartással a könyvtárosi teendőket. Gelse volt az utolsó, amely csatlakozott a szolgáltatáshoz. Azóta megújult a könyvállomány, új eszközöket szereztek be, sok színes program valósult meg. A beiratkozok száma 100 felett van, többségük iskolás, de a felnőttek is kölcsönöznek könyveket.
A következő állomás a szomszédos település, Kilimán könyvtára volt, ahol Farkasné Huszár Krisztina könyvtáros fogadta a látogatókat. A bibliotéka, amilyen kicsi, olyan otthonos és ízlésesen berendezett. Itt is megújult a könyvállomány és az eszközpark. Szó esett a programokról, köztük a népszerű, minden évben megrendezett Oszköszöntő vetélkedőről, amelyen a kanizsai könyvtárosok is képviselték magukat külön csapattal. Az olvasók pedig nagyon aktívak, rengeteg kérést továbbít a könyvtáros a környező települések munkatársaihoz. Igyekeznek ezeket mind teljesíteni.
- A folytatásban egy felújított könyvtárhelyiséget néztünk meg Nagyradán, ahol Tulok Ferenc polgármester és Dávidné Horváth Magdolna könyvtáros várt minket - folytatta Bognár Csilla. - A településvezető büszkén mesélt a régi és az új könyvtárról, s kiemelte a helyi könyvtáros aktivitását, a beiratkozok növekvő számát. Elkísérte a társaságot a nagyradai hegyen található Szelim-kilá-tóhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Kis-Balatonra. Majd a garabonci könyvtár következett. Ezt tavaly költöztettük és újítottuk meg Takács Zoltán polgármester kérésére, aki szintén köszöntötte a vármegyei könyvtárosokat Nagyné Szabó Edina könyvtárossal együtt. Sokáig elég mostoha körülmények között működött a könyvtár, melynek teljes bútorzatát a szolgáltató rendszeren keresztül cseréltük ki.
Zalamerenyén szintén egy kisebb helyiségben fogadták a csapatot, ahol rendezett körülmények között működik a könyvtár. Itt a település vezetőivel és a zalamerenyei népdalkörrel közösen megtekintették a helyi értéktárat, majd a zalamerenyei származású Monok István Széchenyi-díjas irodalom- és művelődéstörténész, könyvtáros szülőházát. A nap zárásaként a Pálos Malmot is megnézhették.
- Tartalmas napot zárhattunk, jó volt látni a lelkesedést, a csillogó szemű kistelepülési kollégákat - mondta Bognár Csilla, hozzátéve: eredményként könyvelheti el a nagykanizsai ellátás, hogy a megújult könyvtárakban egyre több a beiratkozott olvasó. BB