Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
563.3 KB
2024-07-24 10:25:43
 Zalai Hírlap 2024 07 24 171sz 04old - Zala már háromszor is otthont adott.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
129
97
Zalai Hírlap 2024. július 24. 171. szám 4. oldal

Zala már háromszor is otthont adott
A zalai szervezet elnöke Bognár Csilla
ZALAEGERSZEG-NAGYKANIZSA A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 1935-ben jött létre, és a zalai szervezete is közel öt évtizedes múltra tekint már vissza, a jelenlegi elnöke Bognár Csilla, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár csoportvezető munkatársa.
Zala már háromszor adott otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete évenkénti vándorgyűlésének. Az 5. alkalmat Zalaegerszegen rendezték 1973-ban, a 35. vándorgyűlés helyszíne 2003-ban Nagykanizsa volt, 2018-ban pedig Keszthelyen szervezték meg az 50. szakmai vándorgyűlést.
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a könyvtárosok és szakinformációs tevékenységet végzők, a könyvtárak és szakinformációs intézmények országos hatáskörű, civil, nonprofit szervezete, mely kezdeményezőleg részt vesz a könyvtárpolitika és szakinformációs politika alakításában; az erre vonatkozó törvényhozási, társadalmi döntések előkészítésében, meghozatalában, végrehajtásában, előmozdítja az együttműködést a nemzeti, és nemzetközi szakmai szervezetekkel, a határokon túl élő magyar könyvtárosok szervezeteivel.
Az egyesület országos elnökségének tagja Kiss Gábor főkönyvtáros, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár korábbi igazgatója.
- Öt évvel ezelőtt vettem át a zalai szervezet elnöki feladatait, jelenleg 71 tagunk van - mondta Bognár Csilla, aki nagyon fontosnak tartja a szakmában dolgozók kapcsolattartását, egymás erősségeinek megismerését, a jó gyakorlatok beépítését, különösen a mai kor adta helyzetben, amikor a szolgáltatás folyamatos bővítésekor kreatív ötletekre van szükség. - A könyvtárosokról alkotott sztereotípiák lebontásában is szerepe van a szervezetnek, hiszen rég nem arról van szó, hogy homályos, csendes termekben vastag szemüvegekkel vastag könyveket olvasunk.
A zalai szervezet eddig pályázatok révén szervezett szakmai napokat, s a legjobbak számára 2016-ban Zala Megye Könyvtárügyéért elnevezéssel díjat is alapított.
AHZS
Bognár Csilla
Fotó: ZH