Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.02 MB
2024-07-17 12:31:06
 Zalai Hírlap 2001 11 13 05old - A hősökre emlékeztek.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
5
11
Zalai Hírlap 2001. november 13. 5. oldal

A hősökre emlékeztek
A katonák jelentős szerepet töltöttek be a város életében
Németh István és Poprádi Zoltán leplezte le az emléktáblát
Fotó: Szakony Attila
Nagykanizsa (sz. a.) - A volt Thury-laktanya területén avatták fel tegnap az egykori magyar királyi 17. gyalogezred és a néhány évvel ezelőtt megszüntetett Thury Dandár emléktábláját.
Az emléktáblát vitéz Németh István nyugállományú őrnagy, a 17. gyalogezred hadnagya és Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes, a Thury Dandár parancsnoka leplezte le, majd Fiiszár Károly plébános, valamint Balogh Tibor református lelkész kérte arra Isten áldását.
- Az ember akkor hal meg igazán - mondta ünnepi beszédében Tüttő István polgármester -, ha elfeledik. A magyar királyi 17. gyalogezred és a Thury Dandár hőseire azonban ma is emlékezünk, és nekünk, utódoknak a feladatunk az emlékük életben tartása.
A polgármester kijelentette: a katonák jelentős szerepet töltöttek be a város életében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Thury Dandárhoz tartozó mintegy 2000 ember a település lakóiért élt, dolgozott, és szükség esetén akár harcoltak is volna értük.
Németh István felidézte a 17. gyalogezred katonáinak a második világháborús hőstetteit, a doni pokolban tanúsított bátorságukat. Ezt követően Poprádi Zoltán a Thury Dandár történetét elevenítette fel, majd az önkormányzat, valamint katonai, társadalmi és politikai szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emléktáblánál.