Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.25 MB
2024-06-21 14:03:47
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
13
22
Dél-Nyugat - közéleti hírlap
1990. január - II. évfolyam, 1. szám

Kiadja a Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum Nagykanizsai szervezete.
Szerkesztő: Czupi Gyula.
A szerkesztést segítették: Pápai György, Harangozó Éva.
Felelős kiadó: Czotterné Ivády Zsuzsa.
Tervezőszerkesztő: Tiszai Szilárd.
Sokszorosítás és computertechnika: Szociális Foglalkoztató Nyomdája, Nagykanizsa.
Felelős vezető: Mihalkó Lajos.
HU ISSN 0865-6393
Terjesztik: Nagykanizsán és Dél-Nyugaton.


A következő szöveg az újságból származik automata szövegfelismertető segítségével:

Közéleti hírlap
II. évf. I. szám
1990. január
Ara: 9 Ft
Az MDF jelöltjei
2-3. oldal
Válaszolnak a
'' ÍAf i.
Dél—Nyugat kérdéseire
Tisztelt Olvasó!
Kettős politikai élményvilgában élünk manapság.
Mindannyiunkban - talán még feldolgozatlanul - ott élnek egy közeli forradalom emlékei Féltjük ezt a forradalmat és bizakodunk is, hogy Románia népeinek -így az ottani magyarsgának is - végre egyenesbe fordul történelme. Bennünk van annak a nagyszerű nemzeti összefogásnak az emléke is, mellyel a magyarság a romániai forradalmat, forradalmi népét támogatta. Erről, az áldozatot vállalókról, az ottani esemcnyékről megemlékezni nagyszerű kötelességünk
A másik dolog - aminek a bűvkörében élünk - a márciusi szabad parlamenti választásokra való készülés.
Választási programunkhoz szimbólumot is választottunk,. az 1989. október 23-án a Károlyi kertben felállított kopjafát. Élénken élnek még bennünk az elmúlt év nagyszerű eseményei, sokféleképpen lehetne rájuk emlékezni, mi ezzel a kopjafa-szimbólummal emlékezünk.
Amikor október 23-án felállítottuk ezt az emlékoszlopot a következő számok kerültek az oldalára: 1956 - 1989. A két évszám akkor valami olyasmit jelentett, hogy a forradalmat először szabadon ünneplő 1989-esek tisztelettel hajtanak fejet az 1956-os áldozatok, eszmék, a forradalom előtt.
Akkor még nem tudhattuk, ez a két szám két forradalom (a magyar és a romániai) évszáma is. Ma már tudjuk ezt, ezért választottuk az immár sokszoros jelentéssel bíró kopjafát választási küzdelmünk szimbólumává. E kopjafa a magyarországi és a romániai forradalom előtti főhajtás, az erdélyi magyarságért és minden magyarért érzett felelősségérzetünk jelképe is.
Czupi Gyula
Erdélyi összeállítás
a 6-9 oldalakon
Szervezkednek
a volt munkásőrők?
írások a 11, 12 oldalon
lényegesen kevesebb szerep jut a jövőben. Az általunk ''megálmodott" helyi önkormányzat megalakulásával azonban erre nem is lenne szükség.
• DNy: Véleménye szerint mi lesz az új parlament legfontosabb feladata?
A gazdaság elindítása a felfelé vezető úton. A helyi önkormányzatok megalakulásának törvényi feltételeit kidolgozni.
• DNy: Felkészültnek érzi magát a parlamenti munkára?
Még nem igazán, de teljes erővel készülök. Természetesen csak egy szakértői gárdával a hátam mögött tudom elképzelni parlamenti munkámat. Ezt a helyi MDF szervezet képes lenne biztosítani.
• DNy: Mi a véleménye a januári áremelésekről?
Az áremeléseket el tudnám fogadni, ha jeleit látnám az oly régen ígért gazdasági kibontakozásnak. A jelenlegi helyzet nem ilyen.
Fontos lenne az áremeléseket követő bérintézkedések során a legszegényebb rétegek jövedelmét növelni elsősorban. Ha rajtam múlna megszabnám azt a bérértéket, amely felett már nem ellensúlyozandó az áremelkedés.
Korábban sokat sakkoztam. Nagykanizsán négyszer voltam városbajnok. Idő hiányában ma már csak a Tungsram OB-li-es csapatában tudok játszani.
• DNy: Melyik adottságát tudná képviselőként leginkább hasznosítani? Úgy gondolom, képes
vagyok a problémák lényegét gyorsan felfedezni és a megoldásokat a saját érdekemtől elvonatkoztatva, minden oldalról mérlegelni.
• DNy: Kiket és mit fog képviselni, ha megválasztják?
Elsősorban az MDF programját. Tudnám képviselni a helyi problémákat is, amelyek az itt lakók általános érdekeként merülnek fel. Támogatnám a nemzetiségi lakosság parlamenti képviselethez jutását is.
Az egyéni gondok megoldásában a képviselőknek
• Dél-Nyugat: Hogyan és miért lett az MDF tagja? 1989. októberében küldtem el jelentkezésemet, majd a helyi szervezet október 22-i megalakulásakor újból jelentkeztem. Nem mások rábeszélésére, hanem az MDF-ről a hírközlő eszközökben közölt információk alapján döntöttem a belépés mellett. Az MDF által képviselt nézetekkel egyetértettem és úgy éreztem, végre lehetőségem nyílik a politizálásra, amely
eddig nem adatott meg.
• DNy: Volt-e MSZMP-tag?
Nem. Az MSZMP által
hirdetett elvekkel sem, de még kevésbé az általa folytatott gyakorlattal nem értettem egyet. Tovább növelte ellenszenvemet az a mód - titkolózás, a földalatti - illegális - lét jegyeinek továbbélése - ahogy a munkahelyeken a pártonki-vüliek számára megjelent.
• DNy: Hol és milyen beosztásokban dolgozott eddig?
1971 óta - kezdettől - a Dr Mező Ferenc Gimnázium tanára vagyok. Jelenleg tanári munkám mellett a levelező tagozat munkáját is irányítom.
• DNy: Szabad idejében mi a legkedvesebb foglalatossága?
A kertészkedés a szenvedélyem. Városkörnyéki sziklakertemben kb. 1200 féle növényt nevelek, ami országosan is ritkaságnak számít.
(46 éves)
Nagykanizsai katolikus iparos családból származik. Földmérési technikumot végzett, majd kémia-fizika szakos középiskolai tanár lett. Két gyermeke van. A Dr Mező Ferenc Gimnáziumban tanít.
• A MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM jelöltje a 2-es számú országgyűlési választókerületben. (Nagykanizsa város, Murakeresztúr, Nagyrécse, Surd társközségeivel és Belezna.)
Tarnóczky
Attila
Rudics Róbert (36 éves)
Magyarszerdahelyi katolikus parasztcsaládból származik, ma is ott él, villamosmérnök, nőtlen. A KFV-nél dolgozik Nagykanizsán. Munkájából fakadóan több hónapot töltött az Egyesült Államokban, beszél angolul.
• A MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM jelöltje a 4-es számú országgyűlési választókerületben (Lenti város, Letenye város társközségeivel, Bánokszentgyörgy, Bázakerettye, Becsehely, Csesztreg, Csömödér, Felsőrajk, Fűzvölgy, Gelse, Gutorfölde, Lovászi, Nova, Páka, Pusztamagyaród, Rédics, Szemenyecsörnye, Szepetnek, Tótszerdahely, Za-labaksa, Zalaszentbalázs társközségeivel és Hahót.)
• Dél-Nyugat: Hogyan és miért lett az MDF tagja? Mindenféle "hírzárlat" ellenére a "Lakitelki gondolat" hozzám is eljutott, voltak információim az MDF-ről 1988 novemberében a kanizsai megyegyűlésen Csengey Dénes érveinek hatására nyomban a verbú-válók markába csaptam.
(Talán nagyképűen hangzik, de semmiféle félelem nem munkált bennem.)
• DNy: Volt-e MSZMP-tag? Nem. Arra büszke vagyok,
hogy soha meg sem kísértettek.
• DNy: Hol és milyen beosztásokban dolgozott eddig?
A KFV (fúrás) nagykanizsai üzemének geofizikai üzemegységében dolgozom 1978 óta, mint villamos üzemmérnök. Ez az első munkahelyem.
• DNy: Szabad idejében mi a legkedvesebb foglalatossága?
Mint általában a falun élő embereknek, kevés a szabadidőm. Tavasztól őszig rendszeres munkát ad a szóló, ilyenkortájt a borfejtés. Amióta az MDF tagja vagyok, egyre kevesebb időm van lemezgyűjteményem egy-egy darabjának meghallgatására, az utazásaim emlékét őrző diák
vetítésére, néha még az amúgy rendszeres heti úszás is elmarad.
• DNy: Melyik adottságát tudná képviselőként leginkább hasznosítani ? Talán a kisemberek problémái iránti érzékenység. Köztük élek és velem szemben még van bátorságuk őszintének lenni, így ismerem a gondjaikat.Szívesen vállalnám az ő érdekeik képviseletét.
• DNy: Kiket és mit fog
képviselni, ha megválasztják ?
Választóimat és az MDF programját. Ez a program célul tűzi ki a kis- és középegzisztenciák megerősítését, a szociális biztonság megalapozását, Igy találkozhat a széles tömegek akaratával.
• DNy: Véleménye szerint mi lesz az új parlament legfontosabb feladata?
Az alaptörvények kidolgozásán túl, rendezni a tulajdonviszonyokat, megteremteni a kormányhatalom iránti bizalmat, elszámoltatni a törvénytelenségek vétkeseit, mert enélkül nem valósulhat meg a "társadalmi béke".
• DNy: Felkészültnek érzi magát a parlamenti munkára ?
Az a futbalista, aki még
MA az MDF a HOLNAP.
soha nem lépett pályára, szerénytelenség nélkül nem állíthatja magáról, hogy tud focizni, legfeljebb azt ígérheti, hogy igyekszik becsületesen, legjobb tudása szerint felkészülni és majd focizni.
• DNy: Mi a véleménye a januári áremelésekről ?
Rudics Róbert válasza az 5. oldalon
Választási kiskáté
1.Hány képviselőt választunk ? A képviselők számát az alábbi
táblázat szemlélteti.
2.Mit jelent az egyéni, mit a területi választókerület, mit értünk a pártok országos listáján ?
a.) Az egyéni választókeriilet a megye területén belül kialakított, megközelítően 60.000 lakosú olyan választási egység, amely egy országgyűlési képviselőt választ.
b.) A területi választókeriilet azonos a megye területével. A területi választókerületben a legalább 2 egyéni választókerületben jelöltet állító pártok területi listát állíthatnak, ami azt jelenti, hogy a
Tájékoztató a jelölt ajánlásról
A választásra Jelöltet ajánlani az •Ajánlási szelvény* címú rész kitöltésével és átadásával lehet A jelöltajánlás a választópolgár szabad elhatározásán alapul, arra senki nem kötelezhető. A választási törvény előírása szerint a választópolgár csak egy független jelöltet vagy pártjelöltet támogathat, kizárólag abban az egyéni választókerületben, ahol az állandó lakhelye van. A támogatni kívánt jelölt továbbá a párt/társadalmi szervedet nevét a kipontozott helyre kell beírni. Ha független Jelöltet kíván támogatni, elegendő a Jelölt nevének beírása. A kitöltés után a perforált részt le kell tépni és át lehet adni annak a Jelólt képviselőjének, akit Ön támogatni kíván. A perforált rész elvesztés, megsemmisülés esetén a választások tisztasága érdekében - nem pótolható.
Figyelem! Az Ajánlási Szelvény KI látható változatát a szemléletesség érdekében leegyszerűsítettük. Mielőtt kitölti, feltétlenül olvassa el a hozzá mellékelt tájékoztatód
választópolgár egy második szavazólapot is kap, amellyel a pártokra szavazhat. A területi listán (párt-lajstrom) a'' párt neve alatt a listát állító párt Zala megyében legfeljebb 10 nevet (jelöltet) közölhet, a
jelöltek közül - a szavazólapon szereplő sorrendben - a listán szereplő pártokra leadott szavazatok arányában kerülnek ki a megválasztott képviselők.
c.) Országos listát az a párt állíthat, amely legalább 7 területi választókerületben területi listát állított. Az országos listára minden párt legfeljebb 116 nevet vehet fel. (Mind a területi, mind az országos
listán tehát - a későbbi kiesések éa pótlások végett - kétszer annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátum.)
Az országos listára a választópolgárok nem szavaznak, e listáról az egyéni és területi választókerületekben a pártjelöltekre illetve pártokra leadott, mandátumot (képviselői helyet) nem eredményező szavazatok - az úgynevezett töredékszavazatok - pártok közölti megoszlásának aranyában kerülnek ki az országgyűlési képviselők. Lényeges tehát: minden leadott szavazat a fenti szabály alapján a
pártnak további képviselői helyet eredményezhet.
3. Hogyan történik a jelölés ?
Mivel - mint az előzőekből kitűnt - a területi és az országos listán csak a pártok állíthatnak jelölteket, ezért a választópolgároknak csak az egyéni választókerületekben van lehetőségük képviselő-jelöltet állítani.
Megszűnt a korábbi, sokat
kárhoztatott jelölőgyűlés Intézménye. Az új szabályozás tzerint sz egyéni választókerületben a jelöléshez 750, a kerületben lakó választópolgár aláírással hitelesített ajánlása szükséges.
Az ajánlást kizárólag a választói nyilvántartásba való felvételről szóló értesítés (kopogtatócédula) mellékletét képező ajánlási szelvény kitöltésével, és a jelölthöz (a jelölt pártjához) való eljuttatásával lehet megtenni.
Az ajánlási szelvény és a jelöltajánlási tájékoztató formája a lap alján látható.
Hol nem lehet ajánlási szelvényeket gyűjteni ?
Nem gyűjthető jelöltet ajánló szelvény:
a/ Munkaidőben munkaviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben.
Ezek együttes feltételek, vagyis munkaidőben, de nem munkaviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése során gyűjthető ajánlási szelvény (pl. ebédidőben).
b/ Fegyveres erőknél és fegyveres testületeknél szolgálati viszonyban lévő személyektől szolgálati helyen, vagy a szolgálati feladat teljesítése közben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a laktanyákon belül, vagy azzal egy tekintet alá eső szolgálati helyek területén belül az ajánlások gyűjtése nem lehetséges.
Ugyanakkor azt is jelenti, hogy a szolgálati feladatot éppen nem teljesítő és nem a szolgálati helyen tartózkodó, de szolgálati viszonyban lévő személyektől a szelvény máshol gyűjthető, így a szabadságon, illetve eltávozáson lévő sorkatona, illetőleg hivatásos állomány tagja termé-
Ajánlási szelvény
Személyi szám: 1-361023-1828
Név: Kanizsa — Letenyel Pál Állandó lakcím: Nagykanizsa, vagy Lenti, vagy Letenye, Gutorfőlde, stb
Magyar Demokrata Fórum Magyar Demokrata Fórum
a párt neve a párt neve
Tarnóczky Attila Ftudlcs Róbert
a jelölt neve a jelölt neve
A 2-es számú választókerületben
A 4-es számú választókerületben
Luo i^Sfc, ~ St fc .'' (póL
A jelölő sk. aláírása
Egyéni választókerületi képviselők Területi (megyei) listás képviselők Országos pártlista képviselői Összesen
Országosan 176 fő 152 fő 58 fő 386 fő
Zala megyében 5 fő 5 fő 10 fő
A 2-es számti választókerületben Az MDF jelöltje Tarnóczky Attila Az MDF jelöltje: Nagykanizsáról : Marosi Attila
A 4-ee számú választókerületben Az MDF joíöltje Rudics Róbert Az MDF jelöltje Tornyiszentmiklósról Szabó Ede
szelesen nincsen kizárva a jelölésben való részvételtől.
cj Tömegközlekedési eszközökön jelöltet ajánló szelvény nem gyűjthető. Fontos hangsúlyozni, hogy csak a tömegközlekedési eszköz van kizárva a helyszínek közül. Tehát például pályaudvar, váróterem, villamos- vagy buszmegálló nem.
d/ Egészségügyi intézmény betegellátó részlege. Itt is meg kell jegyezni hogy a jogszabály alkotásánál csak az volt a cél, hogy a gyógyító munka zavartalansága érdekében a közvetlenül betegellátással foglalkozó egészségügyi intézményben, illetőleg ezeknek ilyen részlegeiben ne legyen lehetséges a választási kampánynak ez a formája. Ennek megfelelően például egy kórház udvarán, vagy egy szanatóriumban minden további nélkül gyűjthető jelöltet ajánló szelvény.


Szervezetünk vállalkozásokkal és vállalkozókkal kapcsolatos politikája az a kérdés, amelyet ezekben hetekben feltétlenül - a nagy nyilvánosság előtt - lisztáznunk kell. Ennek elsődleges oka, hogy városunkban többen is, épp a vállalkozók között - "vállalkozóellenes kampányba" kezdtek - sajnos, mintegy a nevünkben - célzatosan elferdített képet kialakítva az MDF elképzeléseiről. Tegyék - szívük joga!
Annyi azonban engedtessék meg nekünk - az MDF nagykanizsai szervezete tagjainak - hogy - bízva abban, mi tudjuk leginkább mit akarunk - ismertessük a város közösségével törekvéseinket.
A Magyar Demokrata Fórum független, szabad és demokratikus
Magyarországot akar, amely mind gazdasági, mind szellemi téren méltó lesz az egyesült Európa egyenjogú részévé válni.
Ami az előbbi eléggé általános kijelentés gazdasági részét illeti: célunk a szociális piacgazdaság gyors létrehozása. Félreértés ne essék: szociális és nem szocialista!
Az MDF határozottan elutasít minden kommunista, vagy "szocializmus építését" hirdető elképzelést! A piacgazdaságot és a magánvállalkozást vissza akarjuk állítani jogaiba.
A szociális jelző a következőket jelenti: nem akarjuk, hogy a piacgazdaság kialakítása együtt járjon a kisszámú gazdagok és a szegények tömeges egyidejű megjelenésével.
Miközben tehát a különböző
tulajdonformák esélyegyenlőségét hirdetjük és az állami tulajdon radikális visszaszorítását tervezzük, nem feledkezünk el a gyötrelmesnek ígérkező folyamat áldozatairól - a leendő munkanélküliekről - sem.
Esélyegyenlőséget kívánunk! Mozgatórugónk egyszerre erkölcsi és szociális jellegű. A munkáját elvesztő választhasson fi munkanélküli segély és az egyszeri újrakezdési segély (kölcsön!) között ! Utóbbival, ha az érintett elegendő kedvet, tehetséget érez magában, vállalkozásba kezdhetne. Ebből is megítélhető, célunk a tulajdonos polgári réteg szélesítése.
Folytatás a 8. oldalon
Kedves olvasónk! Ha egyetért programunkkal, támogatja jelölteinket, kérjük, hogy Ajánlási szelvényét a fennt megadott módon kitöltve adja át az Önt felkereső MDF-es társunknak vagy juttassa el szervezeteinkhez. Bármelyik címen adja le Ajánlási szelvényét az az ajánlott jelölthöz jut. Címeink: a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete
• 8800 Nagykanizsa Ady u. 1. Pf. 221 Tel: 11-400
• 8960 Lenti: Bazsika László, Dózsa György u.l.l.em. 7.
• 8771 Hahót: Horváth István, Béke u. 13.
• 8756 Nagyrécse: Takács Tibor, Kossuth u. 35.
• 8951 Gutorfölde: Pál Zoltán, Petőfi u. 37.
• 8776 Magyarszerdahely: Hóbor Zoltán, Fő u. 38.
• 8877 Tornyiszentmiklós: Major József, Kossuth u. 30.
• 8772 Zalaszentbalázs: Kecskés István, Kossuth u. 237. A választásokkal kapcsolatos egyéb tudnivalókról
következő számunkban tájékoztatjuk.
A Magyar Demokrata Fórum VÁLASZTÁSI IRODÁJA: Nagykanizsa, Ady út 1. Tel.: 11-400
R.W.Scott:
Politika lecke
(részlet)
Rudics Róbert válasza:
(Folytatés a 3. oldalról) A kormány - régi jó szokása szerint - ismét a könnyebbik megoldást választotta. A veszteséges vállalatok felszámolása és egyes funkció nélküli, mihaszna társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának megvonása he-
lyett ismét a fogyasztókat sarcolta meg, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel elsősorban az alacsony keresetűeket, a nagycsaládosokat és a kisnyugdíjasokat. Persze ez a - számonkérhető teljesítmény nélkül — milliós prémiumokat felvevő pénzügyi és ipari bárókat egyáltalán nem zavarja.
Lapunk hamarosan újra megjelenik! Figyelje rikkancsainkat!
A legteljesebb kudarcként értékelhető az a szovjet erőfeszítés, hogy egész Kelet-Európára rákényszerítsék a kommunizmust.
Két generáción át, óvodától az egyetemig sulykolták a diákokba a dicső Marxizmust-Leninizmust. Az elmúlt évben aztán a Keleti Blokk állampolgárainak milliói az utcákra mentek és kiszórták a "gazembereket" - a leckék már nem segítettek - a diákok sokkal okosabbak voltak, mint tanítóik.
Ók legalább felismerték, hogy az elnyomó hatalom, az ateizmus, a fojtogató bürokrácia, a politikai elnyomás, a szabadság hiánya, a hierarchia kiváltságai, a burjánzó korrupció a vezetés csúcsain, míg mások nélkülöznek, mind-mind a Marxizmus-Leninizmus eredményei.
A bukott filozófia lángjai már csak halványan pislákolnak, Marxot és Lenint fokozatosan kiűzik az iskolákból.
Milyen csodálatos karácsonyi ajándék.
(A WORLD OIL januári számából fordította:)
Rudics Róbert
c
1990. január
3
Adomány — krónika
December 22. Az emberek többsége a karácsony előtti finisben utolsó bevásárlásait végzi, amikor TV-ből, rádióból ország-világ tudomására jut: megmozdult a föld, elpattant a húr, forradalom van Romániában.
Az ember először örömet érez, majd tehetetlenséget, hogy nem lehet ott, nem segíthet, végül megtalálja a segítség módját: gyűjteni, gyűjteni, mindent, amit csak lehet, ami csak van, hiszen odaát nagy szükség van mindenre.
Délután öt órakor kezdik közös gyűjtésüket a Városi Tanács Klubjában a Kisgazdapárt, a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetésége helyi szervezetei. Esté kilenckor elindul az első mikrobusz Szabó Imrével és Nagy Attilával Romániába. Temesvárra készültek, Aradra értek, az elsők között. Élelmiszert, gyógyszert vittek, mintegy 15.000-Ft értékben.
Másnap, december 23-án pótkocsis IFA vitte a városban gyűjtött adományokat, közte az ellenzéki szervezetekhez hozott, mintegy 5 tonnányi ruhát, takarót, élelmiszert, gyógyszert és a ZALACOO Sütőipari Vállalattól kapott 3o kg kenyeret. Az autó a nagylaki határátkelőig jutott el, ott rakodott
le-
25-én, hétfőn az addig összegyűlt pénzadományokból 20.500 Ft-ot küldtünk Keszthelyre Csengey Dénesnek, aki az MDF 3 millió
Ft-os üzemanyagszállítmányát kísérte Aradra. Tőlünk egy 1 tonnás teherautóval Horváth Tibor élelmiszert és ruhaneműt, Horváth György Nysával a Polgári Védelem állal felajánlott antibiotikumokat, kötszereket, injekciós tűket vitte Temesvárra.
26-án, kedden Szabó Imre másodszor indult el mikrobusszal, Hajdú György ment vele autójával. Élelmiszerből, gyógyszerből és ruhaneműből álló szállítmányukkal az elsők között jutottak el Kolozsvárra, a Szent Mihály plébániára. Amikor odaértek, a városban még harcok folytak.
27-én, szerdán a Budapestről induló MDF konvojhoz csatlakozott az URÁNIA Ruhaipari Vállalat 5 tonnás IFÁ-ja Zájer Árpád és Géczi György vezetésével, valamint két 1 tonnás tehergépkocsi Horváth Tibor és Kaszás János vezetésével.
A két kisteher Püspökladányban az ottani MDF szervezet gyűjtőhelyén lerakodott, az IFA szerencsésen Marosvásárhelyre ért. A szállítmány része volt az Állami Gazdaság által felajánlott 5 q alma és 300 liter rostos ivólé, a nagyrécsei tsz. adománya, 2880 db tojás és a Zalaszentbalázson gyűjtött több mázsa élelmiszer és ruhanemű is.
29-én, a városi közös adomány részeként, mintegy 3-3,5 tonna gyógyszert,
A képek az adományok szállításakor készültek Erdélyben
igényeknek megfelelően fogunk vásárolni és a következő szállítmányunkkal küldjük el.
A gyűjtésben résztvevő pártok ezúton is köszönetet mondanak mindazoknak, akik lehetőségeikhez mérten, sok esetben azon felül, segítettek a rászorultakon, illetve segítségüket felajánlották.
Külön köszönjük Gulyás Ferenc főgyógyszerész úmak, hogy az adományozott gyógyszereket átvizsgálta, a Gábriel taxinak, hogy minden időben önzetlenül rendelkezésre állt, az Uránia Ruhaipari Vállalatnak és a SZÖVAUT-nak a teher-
élelmiszert, ruhaneműt, takarót, könyvet'' és újságot juttattunk ki a Kele József vezette 5 tonnás IFÁ-val és a Mészáros József vezette személyautóval Székelyudvarhelyre a kórházba, illetve a Római Katolikus plébániára. Horváth Ferenc 50.000 Ft értékben vitt gyógyszert ugyanoda.
Január 6-án három mikrobusz és egy utánfutós személyautó indult el.
Ruhákat, élelmiszert, gyógyszert, bibliákat, könyveket, újságokat vitt Hóman Zoltán, Szabó Imre, Tóth Árpád, Tamás József és Mészáros József Kalotaszeg vidékére, Kőrösfő és Nagykapus községekbe.
A különböző pénzfelajánlások eredményeképpen 209.622,50 Ft gyúlt össze, ebből 11.000 Ft december 25-én hétfőn, a Deák-téri gyertyás megemlékezésen.
115.511,50 Ft értékben élelmiszereket vásároltunk, 20.500 Ft-tal a Romániába menő üzemanyagszállítmányhoz járultunk hozzá, 27.200 Ft benzinköltséget kellett kifizetnünk (a Vöröskereszt nem térítette), 46.411 Ft pedig takarékban van. Ezen a pénzen a romániai
gépkocsikért, Bagola, Hosszúvölgy, Zalaszentbalázs, Miháld, Sand, Pat, Zalaszentjakab, Zalakaros, Szeme-nyecsörnye, Zalamerenye, Gara-bonc, Nagyrada, Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely községeknek pénz, ruha és élelmiszer adományaikért, az Andrejka iskolának és a sandi Kisgazdapártnak pénzadományukért, az Állami Gazdaságnak, a nagyrécsei tsz-nek, a Sütőipari Vállalatnak az eljuttatott élelmiszerekért, a Polgári Védelemnek gyógyszeradományukért, az autókat vezető gépkocsivezetőknek, Háhn Éva, Hóman Zoltán, Szabó Imre és Tóth Árpád kiskereskedőknek nagyértékü felajánlásaikért.
A krónikát összeállította:
Czotterné Ivády Zsuzsa
c
1990. január
J
Gyertyagyújtás Temesvárért
Karácsony másnapján 1989. december 26-án 17 órakor a Doák téri 48-as emlékműnél tartotta az MDF Nagykanizsai Szorvezete a megemlékezést a diktatúra által legyilkolt temesváriakért.
Zúgtak a harangok, nőtt a tömeg. Egyesek mindjárt a szobor talapzatához helyezték el égő gyertyáikat, mások a megemlékezés végéig a kezükbon tartották. A remegő, ki-klalvó lángok hűen jelképezték a zsarnokságban, örök bizonytalanságban bármikor kioltható lelkeket. Értük szólt a harang Is...
Amikor csend lett, először a Himnuszt énekelték el az egybegyűltek, majd Horváth István szavalta el Márai Sándor: Mennyből az angyal cimú versét. Nemcsak az Erdélyből idetelepültek, a kanizsaiak tekintete is fátyolos lett, amint a Romaniában élők karácsonyára gondoltak.
Sötét ablakokra, hideg szobákra, benne olyan gyerekekre, akik soha nem láttak még szaloncukrot, ós olyan felnőttekre, akik félve rezzentek össze, ha magyar szót hallottak.
Elszorult torokkal hallgattuk Marosi Attila megemlékezését. Volt köztünk, aki már visszatért az első segély-útról, volt aki akkor készülődött...
Az emlékezés szavait követően a Szózatot énekeltük, majd gondolatnyi szünet irtán kissé bizonytalanul a Székely Himnuszt...
Miért ilyen bizonytalanul ?
Azért, mert az elmúlt 40 évben nem énekelhettük, mert rásütötték az irredenta jelzőt. Pedig nem a második bécsi döntés idején született, nem területi visszacsatolást kiván, hanem a hazájából távozni kényszerült székelyek aggodalmát és honvágyát fejezi ki.
Márpedig a székelyek történelme bővelkedett olyan esetekben, amikor el kellett hagyniuk szülőföldjüket.
Hát vessünk egy pillantást történelmükre I
A kezdeti időkről erősen eltérő egyes
történészek, néprajz- és nyelvtudósok elképzelése. Teljes bizonyossággal mog egyik feltevést som igazolták. Számomra log logikusabbnak tűnik a László Gyula régész ■kettős honfoglalás" elméletét, jogtörténeti kutatásokkal alátámasztó Bálás Gábor okfejte-8e: C A székelyek nyomában" PANORÁMA 1984)
Az onogur elnevezés - amelyből a magyar nép számos idegen nyelvben használatos neve ered - árulja el, hogy őseink tiz /on/ törzsből álló törzsszövetségben éltek a hun birodalomban. Közülük három törzs, a székelyek elődei, már 680 körül betelepültek a Kárpát-meden-cébe, a már ott élő avarok által szabadon hagyott, rosszabb termőképességű területekre, illetve határmezsgyékre.
A többi hét törzs csak jó 2 évszázaddal később követte őket.
Ezért beszél a történelem ''hétmagyarságról'' "három hadu" székelyekről, és ezt fejezi ki a mondás is:" Székely szülte a magyart"
A határvidéki megtelepedés a sok vándorlás ellenére tartósnak bizonyult. Csíkmindszenten 1188-ból való kőbe vésett felirat tanúsítja, hogy már akkor kőtemploma volt. A Székelyföld ma Is a Csíki havasok mentén található.
A hegyes határvidék, részben a többiektől való elszigeteltség által, a szokások változatlan megőrzését, másrészt a sanyarú életkörülményekhez és az idegen betolakodókkal szembeni állandó harchoz való alkalmazkodást alakította ki e népben.
Viszontagságos történelme során, a népvi-
seletükhöz, szokásaikhoz ós anyanyelvükhöz való kitartó ragaszkodásnak köszönhető, hogy népünk ezen elszigetelt csoportja az erőszakos asszimiláció ellenére máig fennmaradt, megőrizve magyarságát.
Amikor 1918-ban ERDÉLY a román királyság fennhatósága alá került, 200.000 magyar, köztük kb. 50.000 székely jött át Magyarországra. Ekkor írta a Székely himnusz szövegét Csanády György. A szülőföldjüket elhagyni kényszerült elkeseredett emberek égi csodára várnak és Isten segítségét kérik, mentse meg bajbajutott hazájukat.
Szomorú, hogy a közelmúltban ismét székelyek ezrei hagyták el szülőföldjüket, az otthonmaradottakat pedig halomra gyilkoltatta az őrült hatalom. Emiatt vált időszerűvé egyre gyakrabban újraénekelni e sorokat:
"Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton, sötét éjjelen? Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi, csillagösvényen! Maroknyi székely porlik mint a szikla népek harcában, zajló tengeren. Fejünk az ár ezerszer elborítja, ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenem"
Ha ismét felhangzik e búsremenyű dallam, talán már többen énekeljük...
Iványi Miklós
Volt szerencsénk 1989. december 27-en megismerkedni a papáddal. Barátsága Jelképeként itthagyta a ti fényképeteket, ami mindent jelentett számára az Erdélyben töltött válságos perceiben.
Török Mihók Ritának hívnak, 13 éves vagyok. A nagykapusi általános iskolába járok.
Csöndes kis falunk neve Nagykapus, de a nagyapák azt mondják, hogy Magyarkapusnak hívták. A név stimmel, mivel magyarok lakta terűlet. Az utóbbi időben beköltöztek románok is, mi blokkosoknak nevezzük őket, mivel tőmbházban laknak a falu végén.
Ml kertes házban lakunk a falu alsó végén.
Ketten vagyunk testvérek. Nővérem lluska, de mi Vicának szólítjuk. Ó első éves egyetemi hallgató a kolozsvári egyetemen.
Szüleim egyszerű munkások.
Ha nincs kifogásod a barátság ellen, kérlek válaszolj a levelemre.
Ha lehetőséged adódik, hogy meglátogass, szeretettel fogadunk.
Boldog Új Évet III
Rita
Köszönjük !
Akartunk - békés résztvevői lenni a romániai forradalomnak a frontvonalak mögött
Akartunk - önként, szinte dalolva, helyenkínt sírva (hol az örömtől, hol a szomorúságtól) a téli hidegben adományokat gyűjteni
Áldozni akartunk. Ehhez jobban hozzá vag/unk szokva, de ez a korábbiaknál külömb áldozat volt Ez a karácsony is külömb volt a korábbiaknál, szívszorítóbb és felemelőbb.
Összefogott a magyarság !
Segítettünk - szürke figyelemfelkeltő kapocsként, ott az utcasarkon, így szál gyertya mellett állva sok-sok 1 percen át, tisztelettel.
Segítettek - főkcrtt azok, akik adományaikat átadták nekünk, hogy Romániába juttathassuk.
Köszönjük !
Lőrincz Zoltán
A forradalom megnyitotta - a segélyszállítmányok előtt - a román magyar határt Talán megnyitotta Ifjúságunk, gyermekeink előtt is az egymásra találás lehetőségét Egy Erdélybe segélyt szállító szülő gyermeke kapta azt a levelet melynek részleteit bemutatjuk olvasóinknak.
Fiatal tagtársunkat, Metzger Ferencet együtt gyászoljuk
családjával
* * *
Az MDF-es Farkas házaspárnak fia született !
A JÓ ÜGYÉRT;
HA KELL A LEGDRÁGÁBBAT IS...
Levél Erdélyből ; 1990 január 9.
Kedves Feri barátom
Még a folyton érkező iszonyatos hírek között is döbbenetet keltett az a hír, hogy megölték Tóth Sándor hódmezővásárhelyi gépkocsivezetőt, aki a Magyar Demokrata Fórum segélyszállítmányát szállította a szabadságáért élet-halál harcot vívó Romániába.
Egy eddig ismeretlen EMBER, egy gépkocsivezető, áldozattá vált életével ismertté lett Beírta a nevét egy olyan forradalom történetébe, amelyik bebizonyította, hogy a legke-gyetlenebb, legjobban szervezett zsarnokság is összetörhet a "Tőkés László"-k hitén, gyémántkeménységü emberségén, emberek, - ezesetben több ezrek - mártír életén.
A fegyverek elhallgattak, de a Q''ász és a múlt emlékei itt élnek velünk. Azok, akik a szabadság lehetőségétől megittasodva vitték életüket hazájuk áldozati oltárához, -de a véletlen életre ítélte őket, - és azok a milliók akik bár cipelték a nyomor, a megaláztatás terheit, de nem álltak szemben a haláltosztó fegyverekkel, most további küzdelem előtt állnak. Le kell győzni önmaguk gyilkos indulatát és meg kell teremteniük az] a szeretetből fakadó cselekvő, egymásra figyelő odaadást a lelkükben, amelyik egyetlen lehetősége az emberi eszményekre épült szabad, boldogabb életnek.
Van erre remény ?
Van.
Az MDF nagykanizsai szervezetének asztalán egy papírdoboz áll Ebben gyűlnek a tagság pénzadományai, melyet Tóth Sándor árván maradt gyermekei megsegítésére kívánnak elküldeni
Amikor a napirendi vita hevében senki sem figyel a dobozra, egy alacsonytermetű nyugdíjas a markában kicsinyre összehajtogatott ezer forintost csúsztatott bele iígy, /iogy azt lehetőleg senki ne vegye észre, s csendben visszaült a helyére.
Ki volt 6?
Egy EMBER!
Amíg ilyen csendes, áldozatkész, né\''telenül segítő emberek élnek, addig VAN REMÉNY /
így lehet méltón tisztelegni azoknak az emléke előtt, akik a jó ügyért, ha kellett a legdrágábbat, az életüket adták
Schmidt István
Ez az olső levolom, amit szabadon Irhatok Neked.
El som tudod képzelni, mit jelent nekünk a hosszú-hosszú sötétség után megérni a szabadság hajnalát. Az a szikra, amely egy temesvári magyar pap szívébon gyulladt ki, lángra lobbantotta az egész országot és elégotto a zsarnokot. De az a gyűlölet, amelyet a régi rezsim a nép szívébe plántált más népek iránt még negyon sokáig megmarad.
Halálos, mély álomból éb-rendtunk fel és zsibbadt tagjainkkal az új élet felé indulunk. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de szilárd elhatározásunk, hogy Iskoláinkban az anyanyelvet, az ősi hagyományokat - amelyeket fokozatosan sorvasztottak el • az
MDF és váltakozók
(folytatás az 5. oldalról)
Támogatni akaijuk a már működő magánvállalkozókat is, és azokat is, akik rendelkezve már a szükséges tőkével a jövőben adják fejüket vállalkozásra.
Az ilyenek ugyanis saját kockázatukra termelnek, forgalmaznak, fektetnek be, és esetleges veszteségeiket nem a társadalom egészével akarják megfizettetni.
A vállalkozói gondolkodásmód az alkotóképesség - amit idáig a rendszer állandóan korlátozott és leértékelt - a tartalékaiban végletesen kimerült országunk kevés, még használható erőforrásainak egyike.
A kisvállalkozásoktól is várjuk, hogy a gazdaság számára haszontalan megtakarítási formák (például ingatlanvásárlások) visszaszorulnak, és csökkentik az indokolatlan presz-tizsfogyasztást is.
Munkanélküliséget csökkentő szerepük - különösen az iparszerkezeti válsággal leginkább sújtott országrészekben - nehezen értélkelhető túl.
A kisvállalkozások, a termelés, a gazdálkodás, a munkaerőfoglalkoztatás hatékonyságát is növelhetik, rugalmasságukkal
őket megillető helyre helyezzük. Mindezeket azért írtam többes számban, mert minden egyes magyarul tanító tanárnak, tanítónak, akivel eddig beszélgettem hasonló a véleménye. Hogy céljukat a régi rezsim urai nem tudták elérni, az elsősorban annak köszönhető, hogy még maradtak szép számmal olyan szülők és tanügyiek, akik szívügyüknek tekintették az anyanyelv ápolását.
Most cselekednünk kell, tőlünk telhetően mindont megteszünk helyzetünk javítása érdekében.
Tudod, mi már sok ígéretet hallottunk, de ezekből semmi sem valósult meg, úgy hogy a jövőt szorongva várjuk. .■.■:>..
A magyar tanítók, tanárok
alkalmazkodhatnak a fejlett országok piacának magas minőségi követelményeihez.
Különösen nagy szerepük lehet a szolgáltatóiparban ( vendéglátás, kereskedelem, idegenforgalom ).A fejlett országok példája mutatja, hogy a vállalkozásokat információval, a működés más feltételeivel ellátó szolgáltatások nagy jövő előtt állnak.
Hogyan kivánja tehát az MDF támogatni a vállalkozókat ? Bár végső soron a tulajdonformák egyenlő esélyét kívánjuk, az átmeneti időszakban - míg a kívánatos, az állami tulajdon radikális csökkentését jelentő állapotot elérjük -a magántulajdon és a magánvállalkozást kedvezményes elbánásban kell részesíteni.
A kis és középvállalkozások alakítását segítő támogatásrendszernek ki kell terjednie a megalakulást segítő tanácsadó, szervező és pénzügyi intézményrendszerre, a beindulást könnyítő átmeneti adókedvezményre, a műszaki fejlődés támogatására, a saját tőkét kiegészítő kedvezményes hitelekre. Biztosítani kell a szükséges telephelyet és infrastruktúrát. Azt akarjuk, hogy a városunkban is kellő mennyiségben és választékban biz-
nagy része Idős. Ezek 5-10 évon belül olórik a nyugdíjkorhatárt. (Én is 60 éves vagyok. Nem kértem a nyugdíjaztatásomat, mert nyíltan a szemembe mondták, hogy ahogy kiteszem a lábam az iskolából, ozt román iskolává alakítják.)
Kérjük az új vezetőséget, hogy állítsák vissza az anyanyotvú egyetemet és a taniióképzőt. Addig harcolunk, amíg ezen kérelmünket és egyéb sérelmeinket nem orvosolják.
Itt nálunk nem voltak halálos áldozatok. Az átmenet aránylag békésen folyt lo. A napokban voltam Marosvásárhelyen. Itt sajnos sok-sok fiatal esett áldozatul a terroristák gaztetteinek. Családunk mindon tagja egészséges és régi munkahelyén dolgozik.
Eddig számos levelet írtam Neked, amelyekre nem kaptam választ. Gondolom a cenzúra megsemmisítette őket. Most érkezett meg az újévi üdvözleted.
Köszönöm és hasonló jókat kívánok Neked Is.
Sok szeretettel ölel barátod és családja
tosítson a tanács, illetve a leendő önkormányzat telephelynek alkalmas területeket.Az érdeklődők nyilvános árverésen vásárolhassák meg a számukra megfelelő területet !A hozzájutás ne függjön senki kegyétől és ne igényeljen ügyeskedést ! Legyen végre esélyegyenlőség !
A jövedelemadó mértékét az állami kiadásokkal együtt csökkenteni kell. Az adózásnak csak gyenge progresszivitását tudjuk elfogadni, a jelenlegi kulcsoknak erős teljesítményvisszatartó hatásuk van.
A forgalmi adó általános kulcsát (25 %) is lejjebb kell szorítani. Az adózással kapcsolatos adminisztrációt mai eltúlzott mértékében nem tudjuk elfogadni. A hitelek kamatát a gazdálkodás realitásával számoló alacsonyabb értékre kell módosítani.
A vállalkozók hitelhez jutását sokkal egyszerűbbé kell tenni. Fel kell számolni a bürokratikus kötöttségeket, a versenykorlátozó összefonódásokat !
A Magyar Demokrata Fórum a választások után akár mint a kormányzásban résztvevő erő, akár mint az ellenzék része, küzdeni fog felvázolt szándékaink valóra váltásáért.
Tarnóczky Attila
8 C '' ,1990. január ■ " j'' J^jj^
A nagykanizsai Városi Könyvtárban tízezer könyv, tankönyv gyűlt össze a romániai magyarok számára. A Városi Könyvtár kezdeményezése találkozott a Városi Tanács Művelődési Osztályának kezdeményezésére megszervezett iskolai könyvgyűjtésekkel, ennek eredménye a hatalmas könyvhalom.
Az iskolák a csomagolásban is segítettek a könyvtár dolgozóinak. A gyerekek láthatóan szívesen és szeretettel adták oda házi könyvtáruk egy részét. Ezt bizonyítja a sok kedves, kusza betűkkel borítóra rótt név, cím, köszöntés. Néhány rövid, választ váró levelet is találtunk a lapok között. Ezeket természetesen elküldjük a könyvvel együtt.
BIMlÉllllil
•SíWíííííá-^í:-:
II
m
írott szó Romániába


Az egyik kétnyelvű (magyar és cigány) könyvben például ezt az üzenetet találtam: "Egy romániai cigány gyereknek szeretettel". A könyvek jó állapota is jelzi, hogy védett, vigyázott könyveket adtak a gyerekek. Sok a kedvelt gyerekirodalom is, például a Delfin könyvek sorozatba tartozó művek. A könyvek mellett füzetek, játékok, táskák, és írószerek is találhatók a csomagokban. Természetesen nem feledkezhetünk meg a felnőtt adományozókról sem, tőlük is hasznos felajánlá-
sok érkeztek.
A könyvtár tervei szerint a könyvek rövid időn belül erdélyi testvérvárosunkba, Kovásznára kerülnek.
Kardos Ferenc
A "KANIZSA" című újság február má-sodiki számából és a Városi Televízió február 8-i adásnapján tudhat meg mégtöb-bet programunkról és képviselőjelöltünkről, Tarnóczky Attiláról.
IGAZ-E ? h
- hogy miközben a i magyar TV és rádió hírei y szerint a hiányzó étolajat a belföldi ellátás biztosítására Ausztriából pótoljuk konvertibilis valutaadósságunk növelésével, addig a FÜSZÉRT 80 vagon étolajat küldött soron kívül a Szovjetunióba, rubel-fölöslegünket is tovább növelve?
Az eljárás illik a kormány hasonló intézkedéseihez, de ki fogja megvenni 65 Ft-ért az osztrák étolajat ?
Van már megoldás ! I A magyar étolaj árát is | 65 Ft-ra kell felemelni, | és nem marad a nyakún- I kon az osztrák. |§
— Lapozzon!- É
Főcze Kornélia
REKVIEM
A katona hosszú időre eltűnt a nemlét hófúvásában. Ti, akik visszavárjátok, oltsatok rózsát a megtisztult föld fekete csipkéibe, ne keressétek.
Homoktömlők a sárgán villogó levegőégben.
Mennek a katonák fölmagasodva, mintha jövőt vetítene az éj az ég szélesvásznára, színes és fehér-fekete képeket kinagyítva, mint madár teste az álomban. Hallják távoli dolgok közeli hangját, puskacsövön kél a Nap, olyan távol.. Arcuk, miként az ablak, átengedi sugarát a Jövőnek, szemük oda néz... S mint vízzel fojtott tűz, omló pernyeként a múlt tűzhelyén, átáznak az utolsó szívdobbanások...
1989.XII.30.
BÉKE ?
Főcze Kornélia
FÖL-FÖLDOBOTT PARANCSOLAT
Ceausescunak
MIATYÁNK
KI NEM VAGY MINT,A MENNYEK
ERESSZ DESZKÁIDRA HOGY OTT KÖNYÖRÖGJEK
MERT NEVEDDEL IS SZENTELETLEN AZ ORSZÁG
S MI MINDANNYIAN FELRÚGOTT GOMBÁK
ÍM HÁT FÖLÉPÜLT A TE ORSZÁGOD
MEG IS VAN A TE AKARATOD
MIKÉPPEN ELLENÜNK AZONKÉPP A FÖLDÖN
(KIVERT KUTYASZÍVBEN FÖLZÁSZLÓZOTT BÖRTÖN)
MINDENNAPI KENYERÜNKHÖZ TÖBB ZSÍRT NE ADJ
ZSÍROS A MI SORSUNK ABBÓL HARAPJ
S A MI VÉTKEINKET HAGYD BÉKÉN
MAGAD GYULLASZTÓ TÖREDEZETT GYÉKÉNY
NE ÁLLJ KI AZ ELLENÜNK VÉTKEZŐKÉRT
NE BÜNTESS MARADÓT AZ ELMENŐKÉRT
HAVAZD RÁNK A KÍSÉRTÉS ÖRÖMÉT
AZÉRT A GYERMEKNYI ÉLETNYI ÖRÖKÉRT
AMIT ÍGÉRTÉL....
(Főcze Kornélia Székelyudvarhelyen él, tisztviselőnő. Az adományok szállítása során ismerte meg egyik társunk, így jutottak el hozzánk versei.)
Válasz
Alapítvány a kisnyugdíjasok támogatására
A város és városkörnyék polgárai tanúbizonyságot tettek önzetlen segítőkészségükről az elmúlt év decemberében. Jóleső érzés volt látni, hogy az első hívó szóra megindult az adakozás Románia megsegítésére.
Ugyanezt a szolidaritást szeretnénk tapasztalni a magyarországi - közelebbről a Nagykanizsán élő - szegények érdekében. Az MDF városi szervezete már tavaly nyáron létrehozott egy alapítványt a kisnyugdíjasok támogatására. Felhívást tettünk közzé, amely megjelent a Zalai Hírlapban, ill. szervezetünk augusztusi Kanizsai Demokrata c. lapjában.
Megkerestük a városban működő vállalatokat, közintézményeket külön levélben, kértük őket, hogy pénzadományaikkal a szegények gondjain enyhítsenek. Kérésünk sajnos mindeddig nem hozta meg a remélt eredményt.
Volt olyan vállalat, amelytől azt a választ kaptuk, hogy saját nyugdíjasai részére kíván közel 2 millió Ft-os összeggel alapítványt létrehozni.
Ez a nemes gesztus méltányolandó, ám nekünk az a véleményünk, hogy nem a vállalatok dolga a karitatív tevékenység.
Álláspontunk szerint ez a munka társadalmi, valamint egyházi szervezetek feladata.
Ehhez a tevékenységhez sok idő kell, alapos környezettanulmány és elhivatottság is szükséges. Nem csak a vállalatok és közintézmények segítségét várjuk, szeretnénk, ha magánszemélyek is adományoznának. Rendszeresen havonta kisebb (100-200 Ft.) összeggel is támogatva alapítványunkat, meg lehetne oldani, hogy segélyeket nemcsak esetenként, hanem az arra rászorulóknak rendszeresen is folyósithatnánk.
A bizalom érdekében közöljük, hogy a segély szétosztására kuratórium alakult, melynek tagjai a különböző egyházak lelkipásztorai, a V.T. Egészségügyi Osztálya, a Vöröskereszt és az MDF részéről egy-egy személy.
Az alapítvány számlaszáma: MHB. 493-88882-80013.
A befizetés módja:
— személyesen a Magyar Hitel Bank nagykanizsai Fiókjában,
— csekken, mely a lelkészi hivataloknál rendelkezésre áll,
— átutalással, a számlával rendelkezőknek.
A befizetett pénzösszeg az adóalapból levonható!
Kérjük a város lakosságát, anyagi körülményeihez mérten segítse alapítványunkat.
Kanizsai Dorottya Alapítvány
Bizony, kedves Pista,
a tényeket el kell mondani. Azt is, ki mit és miként csúsztat, ítélje meg az olvasó!
Belső kényszertől hajtva reagálok válaszod némely részére, mert Te vagy nem értesz, vagy nem akarsz érteni, feifogni tényeket.
Kezdem a végével. Sem-
milyen ingatlan tulajdonlásáról nem lehet szó - ezt csak Te gondolod - ott, ahol pártok elemi helyiség igényéről folyik a tárgyalás, mert ezeknek - MINDNEK -bérleménye lehet csak városunkban.
Számomra visszatetsző a következő: még december-
ben a városi tévében három párthelyiséget egynek mondtál, aztán leveledben kettőnek írod - mint becsülettel megváltottat - néhány nap múltán mégis lemondatok a Hevesi útiról.
A Bazár-udvarban megmaradó kettőről (amelyek lehetnek ugyan egyetlen ingatlan, mégis két különálló helyiség együttes) - egy hasonlattal élve - netán úgy gondolkodol: ha két embert
Amikor vendégként végigülted velQnk az MSZMP Reformkörének üléseit, több olyan témát találtunk, amelyben nemcsak személyeddel, hanem az MDF helyi szervezetével tudtunk kialakítani közös platformot, pedig akkor az általatok átkozott MSZMP tagjai voltunk.
Időközben nekünk sikerült lebontani az állampártot és lassan, de folyamatosan haladunk előre bástyáinak megszüntetésében.
Tudatom Veled, hogy pártelnökké történt választásom óta sem változott a szemléletem, ezért kezdeményeztem a sajtóban és a Városi Televízióban a pártok közötti együttműködést.
Hiszek abban, hogy a jövő azoké, akik kezükbe akarják venni a sorsuk irányítását, mert erre most egyre nagyobb a lehetőség társadalmunkban.
Ehhez szükséges, hogy figyelmünket a városunkra, annak polgáraira, és az ország válságos helyzetének megoldására koncentráljuk.
Gondolom, ez nem lehet csak egy párt feladata, ezért elengedhetetlen az összefo-
egyforma ruhába öltöztetek s szorosan egymás mellé állítok, biztosan egynek nézik őket. Nos, nem. Mindenki látja - ha akarja -, hogy az bizony kettő.
Szerintem az a tagság nem érdemel semmilyen tulajdont, amely hagyta, hogy pártjának vezetése több ezernyi aparatcsikot ültessen a nép nyakába és fizesse őket évtizedeken át társadalmunk polgárainak pénzéből. Ehhez
10 ( 1990. január ) Jg,,
gás a népért, a hazáért.
Nagyon sajnálom, hogy Te ezt nem értetted meg, és továbbra is csak ellenséget keresel, és nem veszed észre, hogy nemcsak megdöglött az oroszlán, hanem lassan a tetemet is eltakarítják.
Korábban az MSZMP szemére hánytátok a mérhetetlen vagyont. Most, amikor a vagyonnal való elszámolás a végéhez közeledik, azért támadtok, hogy az MSZMP nem gyűjtött akkora vagyont, amely minden pártnak megfelelő elhelyezést biztosítana.
Sajnálom, erről már igazán nem tehet a szocialista párt. Leveled tartalma és stílusa egy gyermekkori tanmesét juttat eszembe, amelyet a nagyapámtól tanultam.
... az öreg parasztember, amikor a tehene elpusztult, azt kívánta, dögöljön meg a szomszéd tehene is.
Amennyiben úgy ítéled meg, hogy azoknak a párttagoknak, akik évtizedeken keresztül havonta többszáz forint tagdíjat fizettek, ma nincs erkölcsi alapjuk megtartani két önálló ingatlant -nevezetesen a Zrínyi és a Hevesi utit - akkor nem tudom miként vélekedsz a
piacgazdaságról és a vállalkozásról, mert a társadalomban folyamatosan végbemegy a vagyoni differenciálódás, de ha mindenkitől rendre elvesszük, amije van, amit becsülettel megváltott, az csak békétlenséget és bizalmatlanságot szül, nem gazdasági és politikai kibontakozást.
Befejezésül az igazmondásra vonatkozó kijelentésedet visszautasítom és hamis, az olvasót szándékosan megtévesztő csúsztatásnak tartom, mert a tárgyaláson pontos helyiségszámról volt szó, mint azt az ülésről készült városi tanácsi emlékeztető tükrözi.
Sajnálom, ha Nálad az ingatlan és a helyiség szó ugyanazt jelenti.
Remélem megérjük azt, hogy a sajtótörvény majd nemcsak szocialista pártot, hanem Téged is a tények elmondására kötelez.
Nagykanizsa, 1989. december 29.
Üdvözlettel
Göndör István a Szocialista Párt városi elnöke
képest eltörpül a tagdijak mennyisége
. Hasonlataid nekem a következőt mondják: mi nem kívánhatjuk a szomszéd tehenének a pusztulását, hiszen - az említett közmondás szerinti - tehenünk nekünk sohasem volt. (Csak nem az a "döglött oroszlán" falta fel a tiéteket?)
Annak idején - tavaly tavasszal - egy pártok feletti ügyben - a megépíteni akart
NOSZTALGIKUS MUNKÍSŐRÖK, AVAGY PÁRTTÁ SZERVEZŐDIK
A MUNKÁSŐRSÉG ?
1990. január 12-én 17.00 órától a volt nagykanizsai munkásőrség épületében (a nyilvánosság teljes kizárásával) az egykori munkásőrpa-rancsnok helyettes
kezdeményezésére néhány elvhű, volt munkásőr találkozott azzal a céllal, hogy megalakítsa a "Munkás
Barátikört".
Félő, hogy a "társaság" létrejöttével a "párthadsereg" felszámolása után fennáll egy fegyveres párt megalakulásának veszélye.
A fentiek kapcsán a Szabad Demokraták Szövetségének Nagykanizsai szervezete kéri a Zala megyei Főkapitányság Rendészeti osztályát, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az Elnöki Tanács 1988. évi 23. törvényerejű rendeletét, mely párt -és munkahelyi vezetők részére biztosított önvédelmi fegyverviselést, és kezdeményezze azok azonnali bevonását.
Nagykanizsa, 1990. január 15.
SZDSZ Nagykanizsai Szervezete
drávai vízlépcsők környezetés ivóvízszennyező hatásáról van szó - a kanizsai MDF összekötője voltam a Városi Tanácsnál és a Reformkörnél. Hasonló ügyekben hiteles erőkkel a jövőben is társulnék, de csak velük .
Melyek ezek az erők? -azt városunk polgárai döntik majd el.
Pápa/ György
Tisztelt VTV!
Köszönöm a nekem felkínált mikrofont. Én azonban nem magamnak, hanem a városunkban működő összes politikai csoportnak kértem azt — arányos használatra.
Pápai György

Igaz—e
- hogy többek között azért veszteséges a Péti Nitrogénművek, mert drágábban állítja elő a nitrogénműtrágyát, mint amennyiért az import szovjet műtrágya kapható nálunk.
Vajon miért drágább a magyar n)űtrágya? Azért, mert a magyar állam a szovjet műtrágyának ad állami dotációt !
Ez is emlékeztet bennünket valamire.
A csirkehús árát -állítólag ezért kellett néhány hónapja felemelni, mert a Szovjetúnióval kötött 70 tonnás csirkeexport - önköltségnél is olcsóbb - árának különbözetét a magyar fogyasztóval fizettették meg.
Mindezt ugyanaz a MAGYAR/?/ kormány irányítja, aki azt állította legutóbb, hogy nem volt más mód a mérleghiány csökkentésére, mint ez a drasztikus áremelés!
Nem jutott eszükbe, hogy amekkora összeget az IDEGEN áruk dotálására fordítanak, annyival kevesebbet kellene terhelni a magyar fogyasztóra. Sőt, így a HAZAI áru jobb pozícióba kerülve , az adott termelő vállalatok vesztesége is csökkenne!
— iványi—
Örömmel várunk az IGAZ-E rovatunkban felvetett kérdésekre magyarázatokat az illetékesektől.
Fiatalok! Jelentkezzetek a Dél-Nyugat rikkancsának!
c
1990. január
J
11
Pápai Györgynek
Megtalálták Attila sírját - avagy egy siker anatómiája -
Mint ur.rrctes -Morvái úr, akit egyébkén a napokban válasz-í-ik meg ai FISHT (Federation c." <!.e Ivestig-.''-ors of Skeletons and Hidden Treasurea - Csontvázak és Rejtett Kinccek Kutatóinak Szövetsége) alelnökének, már régen felfagyott r, kazángyártással és helyette megalakította n MEGA-CSONT nevú korlátlan felelőtlenség tírisságot, • amely szép sikereket ért el eltűnt földi maradványok felkutatasában.
A legelső na^y fogása Petőfi Sándornak - koszorús költőnknek - a csontváza volt, amelyet Bargu-zinban ásott ki az édes anyafóldbőL De torolhatnám a többit it pl özv. Kovácsné a XIV. kerületből, Drake admirális megkövesedett falába, Julius Ccsar unokája. Rotterdami Erasmus kutyája. A leletekből mind bebizonyosodott, hogy valóban hitelesek.
Az idén pedig, mint tudjuk Morvái úr Alaszkában magtalálta a Kommunizmus Kísértetét jégbefagyva. (Erről megjegyezzük, hogy
még nem bizonyított- tényj de mértékadó körök úgy tudják, az FBI jegelte le, amikor Ceausescuck kivégzése után a Kísértet nem érezvén biztonságban magát Európában, a befagyott Bcrii ''-szoros jegén át, érvényes útiokmányok nélkül izökött az Államokba.
(Az FBI tisztségviselői szerint nem volt nehéz dolguk a letartóztatásával, mert a rejtekhelye körül a jegesmedvék és a fókák kolhozokba tömörültek, bevezették a baljegyet és párttitkárt választottak. - a szert)
Nemrégiben pedig nem kisebb feladatra vállalkozott, mint felkutatni a rettegett hun vezér Attila sírját. A tegnap megtartott sajtótájékoztató szerint nem várt gyón sikert hozott a vállalkozás.
Morvái úr szerint a már jól bevált módszert követték. Nagy reklámhadjáratba kezdtek a szponzorok megnyerése céljából. Miután az expedíció híre megfelelően elterjedt az országban, egyre-másra érkezni kezdtek a telefonok és a
levelek különböző falvakból és városokból, hogy idegenforgalmi okokból elnyeqék Attila sírjának megtalálási helyét. Ezek után már nem volt nehéz kiválasztani a vállalkozás számára az anyagilag legkedvezőbb ajánlatot Ezt a Mátészalka tette.
A tudósok szerint ez etnikai szempontból is kedvező, mivel a mátészalkai cigányok épp olyan sötét tekintetitek és görbe lábúak, mint az egykori hun uralkodó. Némi nehézség adódott a koporsóval illetve koporsókkal, mert mint köztudott, Attilát hármas koporsóban temették el, egy arany, egy ezüst és végül egy vasból készüli koporsóban. De az emberi Idemény nem ismert határokat, ugyanis Morvái úr raktáron maradt kazánjaiból kis festék segítségével az alkalomhoz illő, korhű modelleket tudtak gyártani
Ezek után már gyerekjáték volt a mátészalkai dógtemetőből kölcsönvett csontokból rekonstruálni Attilának és Kese nevű lovának csontvázát Tudjuk, bogy hun szokás szerint lovon ülve temették el a vezéreket Orvosszakértők szerint megállapítható, bogy ponto-
san egy órával a halál beállta előtt földelték el, amire azért volt szükség, hogy le ne essen a lóról a temetés közben.
Arra a kérdésre, hogy miből állapítható meg biztosan, valóban Attila sirjára bukkanlak és nem pedig valamely más hun vezér sírjára, a feltaláló-kutató azt válaszolta, hogy a tévedés többszörösen is ki van zárva. Ugyanis a koporsóban Honvéd cigaretta csikkjeit találták, amit a fővezéren kívül senki sem szívott akkoriban. Nagy számú üres, 12 éves Chivas Regal-os üveget is találtak mellette, ezt meg ugye csak ő engedhette meg magának. Aztán megtalálták a nyakában a katonai dögcéduláját is, amelyen a Hungary felirat mellett minden kétséget kizáróan Attila személyi száma szerepeL
A MEGACSONT számos kedvező ajánlatot kapott külföldről is. A terveik között szerepel Winnetou, Kolumbusz KristóC Bánk Bán, Rómeó éa Júlia, Rózsa Sándor, Trisztán és Izolda, valamint a bácsbokodi nyilvános vizelde maradványainak feltárása.
Császár János
Rendezvényeink:
o január 26-án 18 órakor a HSMK-ban
Árva László
az MDF gazdasági programjáról
• február 1-én 18 órakor a HSMK-ban
Kiss Gy. Csaba
(az MDF szóvivője) az MDF külpolitikai, kisebbségi programjáról és a nyilvánosságról tart előadást..
mtommmam
Ki a felelős ?
egy kitüntetés margójára, illetve témajavaslat Vízvári Józsefnek az Elszabadult demokrácia című cikke
után
A városi televízió hírt adott arról, amikor az MDF kanizsai szervezetének tagjai Szent István nap előtt aláírásokat gyűjtöttek a nyugdíjak maximalizálásával és a munkásőrség megszüntetésével kapcsolatban, Békési László városi munkásőr parancsnokhelyettes - az aláírást gyűjtő fiatal tanár tiltakozása ellenére - elvitte az aláírásokkal már ellátott gyűjtőlapot és darabokra tépte. Szervezetünk rögtön utána tiltakozott ezügyben az - akkor még MSZMP - városi titkáránál, aki elhatárolta magát az ügytől és ígéretének megfelelően, pártfegyelmi lefolytatását rendelte el.
Arról, hogy mi lett a fegyelmi vizságlat eredménye ezidáig nem kaptunk értesítést, ellenben arról értesültünk az újságokból, hogy a néphadsereg napján Békési László kitüntetésben részesült.
Ez lett volna a fegyelmi bizottság határozata ? Akkor talán ez lelkesítette az egykori parancsnok helyettest arra, hogy - bár a parlamant feloszlatta ezt a testületet - újra szervezze a most már átadott munkásőr épületben a "munkásőr baráti kört"? Vajon tényleg átadta már a munkásőrség az épületét ? Ha igen, akkor ilyen célra kitől kapták meg a kulcsot ? Ha megkapták, akkor jó lenne tudni, hogy ezért ki a felelős és kinek áll érdekében újjáéleszteni ezt a szervezetet ? Az "önvédelmi" fegyverek is ugyanígy készenlétben vannak 7 Igaz lenne az egykori nagy " tanítómester* Rákosi Mátyás hírhedtté vált mondása, miszerint a "kutyából nem lesz szalonna" ?
Miközben az MSZP nagy igyekezettel igyekszik átfesteni a múltbeli cégtáblát, a "fiúk" és a módszerek a régiek maradtak ?
Jó lenne, ha kicsit nagyobb erőfeszítést mutatnának a leomlott "tartóoszlop" romjainak az eltakarításában.
Na persze, az erre illetékes hatóságok is kicsit többet tehetnének az "önvédelmi" fegyverek mielőbbi begyűjétse érdekében.
A demokratikus pártok létükben senkit sem fenyegetnek, hogy egy "párthadsereg" mire képes, azt megmutatták az 1956-os forradalom utáni hónapok és a mostani romániai események.
Schmidt István
SUZUKI - CITROEN
Új és használt autók garanciával. Szerviz - alkatrész - a forgalmi adót a helyszínen visszatérítjük. Rábafüzestől 30 kilométerre!
SUZUKI - CITROEN
Autó Zügner Haubstralie 141.
8263
Growilfersdorf
Autohaus FRITZ!
Peugeot gyártámányú autók nagy választékban! Megrendelhetők: 8200 Gleisdorf Bürgergasse 22. Szervíz - alkatrész A forgalmi adót visszatérítjük!
FRITZ A UTOHA US FRITZ!
Kedves Olvasó! Csemege! A Kanizsából kiváli ifjúsági rovat újabb nagyszerű és egyedülálló teljesítménnyel hívja fel magára a figyelmet. Önálló lapjuk február első felében kerül az utcára. A címe valószínűleg: PUNCS!
ü
Kiadja a Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum Nagykanizsai szervezete. Szerkesztő: Czupi Gyula. A szerkesztést segítették: Pápai György, Harangozó Éva. Felelős kiadó: Czotlerné Ivády Zsuzsa. Tervezőszerkesztő: Tiszai Szilárd. Köszönetei mondunk mindazoknak, akik — bár nem tagjai szervezetünknek segítették munkánkat. Sokszorosítás és computertechnika: Szociális Foglalkoztató Nyomdája, Nagykanizsa. Felelős vezető: Mihalkó Lajos. HU ISSN 0S65-6398 - Teijesztik: Nagykanizsán és Dél-Nyugaton.
12 C
1990. január
1