Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.79 MB
2024-06-21 14:09:21
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
55
42
Dél-Nyugat - közéleti hírlap
1990. február - II. évfolyam, 2. szám

Kiadja a Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum Nagykanizsai szervezete.
Szerkesztő: Czupi Gyula.
Fotók: Szakony Attila.
Felelős kiadó: Czolterné Ivády Zsuzsa.
Tervezőszerkesztő: Tiszai Szilárd.
Sokszorosítás és computertechnika: Szociális Foglalkoztató Nyomdája, Nagykanizsa.
Felelős vezető: Mihalkó Lajos.
HU ISSN 0865-6393
Terjesztik: Nagykanizsán és Dél-Nyugaton.


A következő szöveg az újságból származik automata szövegfelismertető segítségével:

Közéleti hírlap
II. évf. II. szám
Címlapunkon a THE MAIL" című lap 1989 november 19-1 számának 13. oMalát láthatják.
A térképen Európa látható 2010-ben. Lehet, hogy nem Is annyira utópusztikus ez az álmodozás? A rajz tanulságai szerint akkorra megvalósul a német egység, Magyarország Ausztriával konfóderácóba olvadva Svájccal együtt a semlegesség útját járja. A prognózis a Erdély (Románia) felól villámlást jelez, hasonló háborús tűzfészek lehet a lengyel — német határ Is. Ha őszinték akarunk lenni, nem I« olyan optimista ez a kép. A témával kapcsolatos írást a negyedik oldalon olvashatják.
;
Marosi Attila
(34 éves)
Kanizsai vasutas - (főid) munkás családban született. Itt végezte alap-és középfokú tanulmányait. Szombathelyen szerzett tanárnépművelő diplomát. Dolgozott népművelőként, Jelenleg a kanizsai Ipari Szakmunkásképző Intézet tanára. Nőtlen, katolikus.
A Magyar Demokrata Fórum helyi szervezetének alapító tagja.
Az MDF megyei szervezetének területi (megyei) listáján indított jelöltje.

• Dél-Nyugat: Hogyan és miért lett az MDF tagja? Én messziről indultam.
A 70-es években voltam diák, erősen néprajzi érdeklődésű és mindez egybeesett a Röpülj Páva és a táncház mozgalom kapcsán akkor kibontakozó népművészeti vitával. Később olvastam Nagy Lászlót, Csoórit, Orwelt, az Ellenpontokat, Bibót. Láttam a Tanút, stb és minden minden társaságbeli beszélgetés végkövetkeztetése az volt, hogy bajaink oka a szabadsághiány, gazdsá-gi, politikai és nemzeti értelemben. Kerestem a megoldást, mikor eljutott hozzám a lakiteleki nyilatkozat. Eldöntöttem, hogy . belépek.
• DNY: Volt-e MSZMP tag? Nem! Nem voltam. Megvédett tőle az ízlésem és a szerencsém.
• DNY: Hol és milyen beosztásokban dolgozott eddig?
Mikor kitanultam a nép-
művelést és a tanárságot, mindenképpen haza akartam jönni Kanizsára népművelőnek. A HSMK-ban kaptam is testre szabott munkát a közösségnevelési csoportban. Aztán jött a válság, de a fizetésem maradt 2800-Ft ( két munkakör ellátása után is). Szakmai elképzeléseim szembenálltak a művelődési ház új vezetésének terveivel. így kerültem az ipari iskolába tanárnak, 1989-ben. Azóta itt dolgozom, de a kulturális köldökzsinór ma is összeköt a közművelődéssel.
• DNY: Szabad idejében mi a legkedvesebb foglalatossága? 4. A zene — vagy hallgatom, vagy magam is csinálom. Szeretem a? eredeti népzenét, a jazzt, az énekelt verseket. Amióta lehetőségem volt rá, mindig tagja voltam valamelyik kórusnak.
Fájlalom, hogy ma már nem játszhatok az Igricek
zenekarban, csak otthon, néha és nagy örömmel.
• DNY: Melyik adottságát tudná képviselőként leginkább hasznosítani? Úgy érzem a '' szociális
érzékenységem'' ez az adottság. Azonosulni tudok az emberek gondjaival, sorsával és a keresztény erkölcsi ideálok alapján felvállalom azokat. „
Boldog vagyok, ha ser-vitiumot tehetek, ha közösségek ügyelnek képviseletével bíznak meg.
• DNY: Kiket és mit fog képviselni, ha megválasztják?
Az MDF nemzeti léptékben gondolkodik, de nerp tesz különbséget vallási, nyelvi faji, osztály, vagy etnikai hovatartozásban.
Az MDF programjaival tehát csak a választópolgárokat és érdekeiket lehet képviselni.
Fontos alapelvek:
- A társadalom demokratizálását és a nemzeti érdekek, értékek képviseletét mi együtt, egyszerre tartjuk megvalósíthatónak.
- Az MDF saját érdekeit alárendeli az ország, a nemzet akartának.
- Tiszteletben tartja az
egyént és a kisebbségeket.
• DNY: Véleménye szerint mi lesz az új parlament legfontosabb feladata? Gazdasági téren a tulajdonreform és infláció ellenes gazdaságpolitika kidolgozása, természetesen megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel.
Az önkormányzati törvény megalkotását politikai szempontból is fontosnak tartom, ugyanis vidéken a rendszerváltás igazi pillanata a helyhatósági választások lesznek.
• DNY: Felkészültnek érzi magát a parlamenti munkára?
Nagyképűség lenne ilyet állítani! Politikusnak különben sem születik valaki, hanem azzá válik. Ma pedig szakértői háttér nélkül elképzelhetetlen a parlamenti munka.
• DNY: Mi a véleménye a januári áremelésekről? Az áremeléseket elhibázott gazdaságpolitika eredményének tartom. A kormány semmit sem tett az infláció ellen, sőt gerjesztette azt, ráterhelte a lakosságra. És itt már erkölcsi kérdések is felmerülnek....
Vitatkozom Pozsgay Imrével
aki az MSZP választmányi gyűlésén . . alábbi bombasztikus kijc-l. ¡test
sctte:
''E pán választási sikerei nélkül semmi esélye nincs az országnak a demokratikus fejlődésre", (Magyar Nemzet január. 8.)
Már hónapok, óta sulykolják belénk, hogy az MSZP elbukása hatalmi vákuumot, kaotikus viszonyokat eredményezne. Meg kell állapítanunk, hogy a fenti kijelentéseknek semmiféle alapjuk nincs, nem egyebek puszta blöffnél, a választók riogatásánál
A jelenlegi magyar politikai palettán nincs nélkülözhetetlen párt, nincs olyan erő, amelynek résztvétele nélkül a demokratikus átmenet lehetetlen volna. Közelebb áll a valósághoz Dr. Lakos Lászlónak, a pártelnökség tagjának kijelentése, mely sierint az emberek
egyszerűen "írtóznak a párttól'', mint a bukott állampárt örökösétől Egyes ellenzéki pártok viszont mumuskent használják az MSZP-t: más pártokat a vele való együttműködéssel "hírbe hozva" próbálnak lejáratni
Nem is csoda: ennek a "nélkülözhetetlen" pártnak a vezetői és tagjai dicstelen szerepet játszottak a NEXT 2000 fedőnevű vagyonsíbolás-ban és a napjainkban kipattant lehallgatási botrányban — és meg ők kérik ki maguknak a gyanúsításokat.
Ugyan már elvtársurak !
Népszavaztatás ide vagy oda, ők "törvényesen" megtarthatják ingatlanaik, irodáik értékesebb részét, holott éppen nekik (és volt MSZMP tagtársaiknak) kellene törleszteniük a népnek az ország tönkretetéléért, a költségvetési támogatásként önmaguknak kiutalt milliárdok elherdálásáért, a bujtatott munkahelyi
párttitkárok fizetéséért ... stb.
A nég}'' évtized alatt befizetett í tagdíj, nemhogy a fényűző luxuspaloták felépítéséhez, de még a felduzzasztott apparátus eltartásához is kevés lett volna. Elvtársurak! Miért van egyáltalán szükségetek a szavazatokra ? Kezetekben már így is túl nagy hatalom koncentrálódik A rendszerváltás "fű alatt" - javatokra -megtörtént: 40 év katasztrófapolitikája után most könyörtelen gazdasági diktatúrátok terheit nyögjük
Ti vagytok az új "szocialista" tőkések, tiétek a felhalmozott (átmentett) vagyon, tiétek az államapparátus és a tömegkommunikáció. Mit akartok még ?
Erős parlamenti frakciótok fedezékében tovább folytatni hatalomátmentési manipulációitokat, - s mindehhez támogatást kértek azoktól a millióktól, akiknek az életét, a jövőjét tönkretettétek Elvtársurak! Ha 40 évig nem aggódtatok az ország sorsáért, most már ne tegyétek! Valahogy majd csak boldogulunk nélkületek, s különbül, mint veletek
Rudics Róbert
Választási kiskáté 2.
Mivel szavaznak a szavazó polgárok?
A szavazó polgárok szavazólappal szavaznak. Külön szavazólap szolgál az egyéni választókerületi jelöltre és külön szavazólap a területi listára történő szavazáshoz.
v
Mit tartalmaz az egyéni választókerületi szavazólap?
Az egyéni választókerületi szavazólap abc sorrendben tartalmazza a jelültek nevét és az óket jelölő pártok megnevezését, illetve a független jelölés tényét.
Mit tartalmaz a területi listás szavazólap?
A területi listás szavazólap tartalmazza a választási bizottság által kisorsolt sorrendben a listák megnevezését és a párt által bejelentett sorrendben a jelöltek nevét, valamint az esetleges listakapcsolás tényét.
Hogyan kell érvényesen szavazni?
Érvényesen szavazni az egyé-
ni szavazólapon szereplő jelölt neve melletti, illetőleg a listás szavazólapon a párt neve feletti négyzetben elhelyezett megkülönböztető jellel lehet.
Mikor érvénytelen a szavazat?
Érvénytelen a szavazat, ha azt nem a hivatalos szavazólapon adták le, vagy amelyből nem lehet megálla-
Országgyűlési képviselők választása
1990 év március hó 25
Zala megyei választókerület
1 llÉíll X.
i + 1
MDF *
Párt neve Párt neve Párt neve
Marosi A.
Jelölt neve Jelölt neve Jelölt neve
Rudics R.
Jelölt neve Jelölt neve Jelölt neve
Tarrióczky
Jelölt neve Jelölt neve Jelölt neve


V
Területi választókerület szavazólapjának mintája
A listára a párt neve feletti Q be helyezett ''+''jellel lehet szavazni.
Országgyűlési képviselők választása 1990 év március hó 25. 2 — 4 számú választókerület
1 Tarnóczky A. MDF (párt neve)
2 Rudics Róbert MDF
3 ...független jel.
4


X.
Egyéni választókerület szavazólapjának mintája
A jelöltre a párt neve feletti be helyezett "+"jellel lehet szavazni.
pftani, hogy a szavazó kire, illetőleg melyik párt listájára szavazott.
Minden — pártokra és jelöltjeikre -leadott szavazat számít: — közvetlenül a parlamentbe jut-
tathatja a több, mint 50%-ot szerző egyéni területi jelöltet
— ha a választott jelölt nem szerez többséget, akkor is a rá adott (töredék) szavazatok az országos listán képviselőt visznek a parlamentbe
— a megyei lista szavazatai vagy a megyéből, vagy az országos listáról segítik a választott párt jelöltjeinek a parlamentbe jutását.
Jj| d 1990. február g . 3
Krassó-Szörény megye
Délről Szerbia, keletről Hunyad megye, nyugatról Temos megye, északról Arad mogye határolták. A trianoni béke Romániához csatolta. A megye déli határa egyben a régi országhatár is volt.
A megyo székhelye Lúgos volt, amely textil ós semlyemiparáról híres. Nevezetes a görög-keleti temploma, valamint a színháza.
Resica, Oravíca, Dognácska, Stájerlakanina .fontos szénbányák.
Orsovánál hagyta el a Duna a .régi országot. Mellette van a Vaskapu szoros, melyet Széchenyi István szabályozott először.
Ruszkavián aranybánya van.
) iiiMíi
Mehádián a római őrhely maradványa ma is látható.
Herkulesfürdő európa hírű.
Karánsebes a Temes és Sebes folyók torkolatánál nevezetes ortodox püspöki templomáról és ortodox érsekségéről.
Nagyobb helység még Facsét.
Háromszék megye
Déien és keleten Románia, ■nyugaton Brassó megye, északon Csík megye határolták. Székelyek lakta megye. A trianoni béke Romániához csatolta, 1940-45 közötti időben hozzánk tartozott, de a párizsi béke 1947-ben ismét Romániának ítélte! A megye keleti és déli határa egyben a régi országhatár is volt.
A megye székhelye Sepsiszentgyörgy volt.
Említésre méltó ebben a városban: a Székely múzeum, e református erődtemplom, Dózsa György mellszobra. 1948 óta
Állami Magyar Színháza is van.
Zágonban született Mikes Kelemen. Kovászna, (Kanizsa testvérvárosa). Málnás és Kászon fürdőhelyek.
Kézdivásárhelyen öntötte Gábor Áron a szabadságharc ágyúit.
Bálványosfüred kedvelt üdülőtelep. Tarjának mérgező hidrogénes barlangja van. Élőpatak már a rómaiak alatt is fürdőhely volt.
Csomakőrösön született Körösi Csorna Sándor, aki Julián barát után másodikként őshaza kutató volt, Tibetben megszerkesztette az angol-tibeti szótárt.
A megye nevezetes hágói : a Bodza szoros és az Ojtozi szoros.
Udvarhely megye
Délről Nagyküküllő és Háromszék megye, keletről Csík megye, nyugatról Kisküküllő megye, északról Maros Troda és Csík mogyék határolták. A trianoni béke Romániához csatolta. 1940-től 1945-ig ismét magyar uralom alatt állott, de a párizsi béke újból Romániának adta. Székelyek lakta megye.
Székhelye: Székelyudvarhely volt. A székelyek főkapitőányának rezidenciája is itt volt. Híres a város katolikus temploma, református kollégiuma, református temploma és múzeuma.
Máréfalván vannak a legszebb
festett székelykapuk. Homorádfür-dő híres üdülőhely. Korond faze-
kasairól nevezetos, fürdője is van.
Parajdon van Erdély egyik legnagyobb sóbányája, sós fürdői is vannak.
Székelykeresztúr 1458-as gótikus templomáról nevezetes.
Szojkefürdőn van eltemetve Orbán Balázs a székelyek leghíresebb folklóristája. Bözödujfalun volt a szombatos (zsidó vallású) székelyek központja.
Nagyobb helység még Zetelka.
Csík megye
Délen Háromszék megye, keleten Románia, nyugaton Maros-Torda megye, északon Románia határolták. A trianoni béke Romániához csatolta, 1940-től 1945-ig Magyarországhoz tartozott, de az 1947. évi párizsi béke ismét Romániának adta a székelyek lakta megyét. Keleti és északi határa, a Kárpátok, egyben országhatár is volt.
A megye székhelye Csíkszereda volt. A város nevezetessége a várkastély.
Borszék üdülő és fürdőváros.
Tusnád fürdőhely a Szent Anna tóval, közelében van a Hargita-fürdő. Csíksomlyó búcsújáró hely.
Gyergyószentmiklósnak említésre méltó a fafeldolgozó ipara közelében van a Gyilkos-tó.
Csíkszentdomonkoson ölték meg a székelyek 1599-ben Báthori András fójedelmet.
Mádéfalva az u.n. "veszedeleméről híres. Mária Terézia királynő törvénytelen katonafogása elől a férfi lakosság nagy része csalá-dostúl 1764-ben először Moldvába, majd innen Bukovinába menekült, s ott öt falut alapítottak. Hadikfalva, Andrásfalva, Józseffalva, Fogadjisten és Istensegíts. Ma ezen csángók utódai Tolna megyében és Érden élnek.
Nagyobb helység még a megyében Ditró.
Ebben a megyében van a Tölgyes,-Békás-és Gyimesi szoros.
EURÓPA és MAGYARORSZÁG (?) 2010-ben j
Történelmi időket élünk. Fél éve még senki sem gondolta, hogy a mostanára lezajlott változások akár töredékének is csöppnyi esélye lenne a megvalósulásra. És lám, mégis megvalósultak.
Miért ne válnának valóra az itt következő^ 2010-re?
Még az is megtörténhet talán, hogy túl szerényen jósolunk?
1. Azt a pletykát, mely szerint
Gorbacsov hamarosan visszavonul,az orosz vezető határozottan visszautastíja:
"Való igaz, hogy 79 éves leszek, de biztosak lehetnek benne, jelöltetem magam a következő évben az Orosz Köztársaság első elnökválasztásán." - Nyilatkozta Gorbacsov útban Budapestre, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia új uralkodójának, Habsburg
Károlynak a koronázási ünnepségén vesz részt.
A Monarchiához csatlakozott Szlovénia is, amely a legutóbbi népszavazáson döntött úgy, hogy visszatér a Habsburg dinasztia kebelébe.
A koronázási ünnepség jó alkalom európai vezetők számára egy Információs csúcstalálkozó megtartására.
2. Gorbacsov elnök reméli, hogy hamarosan találkozhat Grúzia miniszterelnökével, abból a célból, hogy tovább erősítsék a két ország kapcsolatát.Grúzia termé-
szetesen az egyik legvirágzóbb ország Európában. ''
3. "A német pénz mindig kész segíteni azoknak az országoknak, amelyeknek gazdasági problémái vannak, de olyan antidemokratikus országok, mint Lengyelország és Ukrajna, amelyeket katonai junta kormányoz, egészen addig nem jöhetnek számításba, amíg vissza nem térnek a demokrácia ösvényére." - Jelentette ki a Nagy Német Szövetségi Köztársaság elnöke. A Köztarsaság a régi Nyugat- illetve Kelet-Németországból áll.
Képeslap Wroclavból
Kedves Barátom í
A wroclavi Szent Anna templom egyik padsorában ülök. A legutolsó levelemben írtam már arról, hogy miként kerültem ide. Most, húsz perccel 1990. január elseje előtt jó lenne tudnom, hogy épp mit csinálsz. Lehet, számvetést készítesz a te 1989-edről.
Én nem leltározok. Pedig még lenne rá idő.
Húszszor hatvan másodperc. Most nem tudok a múltra gondolni, összegezni. Énekelek a többiekkel együtt, imádkozom. Közösen fogunk átlépni az új évbe. Te is velünk leszel abban a pillanatban, mert Rád is gondolok majd.
Még tizenkilenc perc maradt. Épp annyi, hogy átvillanhasson agyamon : sohasem tudom majd kellőképp megköszönni a lengyelek túláradó szeretetét, azt a szeretetvendégséget, amit itt 3 napon át élveztünk. Ha most megkérdeznéd, milyen is Wroclaw, ez a sziléziai nagyváros az 1989. év végén, akkor nem a vasútállomásról elénktáruló látképet imám le, — ilyet bármelyik szocialista nagyvárosunkban láthatsz — hanem a városközpontot, amit csak akkor lelhetsz meg a betonfalak mögött, ha elég kitartó vagy.
Az igazi Wroclav tele van mindig nyitott templomokkal és vendégváró otthonokkal. Legrégibb része, ékszere az óváros, melynek közepén, akár nemes foglalatban ragyogó smaragd, úgy csillog egy Odera ölelte kis sziget, a Wypsa Piaskowa, rajta a hatalmas XIV. századi boldogságos Szűz Máriatemplommal. Bárcsak láthatnád !
Most az idezarándoklók töltötték meg a régi és új templomokat. Közel ötvenezren Európa minden részéből. Keresztények, akik azért jöttek el, hogy együtt töltsék az év
4. Románia korlátozó intézkedések bevezetését fontolgatja az egyre jelentősebb magyar bevándorlás ellen. Az utóbbi időben többször derült fény arra, hogy az emigránsok hamis papírokkal próbálták bizonyítani román származásukat.
5. Eladhatatlan Suzuki Swift autóhegyek halmozódtak fel országszerte a Merkúr telepein. Úgy tűnik a jelentős árengedmény sem ösztönzi a vásárlókat.
Az ország első autógyára nagy nehézségek elé néz, mivel a konkurrens gyárak, mint az Opel,
utolsó napjait. Kár, hogy te nem lehetsz itt.
Azt mondják a többiek, hogy a szerencsésebbek nagyobb, szebb katedrálisban ünnepelhetnek, nekünk nem szerencséseknek pedig egy "szegényesebb" külvárosi plébánia, templom, vagy imasátor jutott. Én is egy ilyen kicsiny templomban ülök, de nem érzem magam kevésbé szerencsésnek.
Már csak tíz perc van vissza ebből az évből. A sátrak jutnak eszembe. A Hotel Wroclav mellett vannak felállítva. Ott töltöttem a tegnag és a tegnapelőtt nagy részét. A lengyelek és magyarok egy sátorban tartották-az istentiszteleteket. Ezek a sátrak épp puritánságuk miatt voltak szimpatikusak számomra. Nem vonták el építészeti és képzőművészeti szépségek a figyelmet a lényegről. A Taizé egyszerűségéhez is jobban illenek a katedrálisoknál.
Most jut eszembe, hogy te a Taizeről (tezéről) sem sokat tudsz.
Ez a keresztény mozgalom egy valaha jelentéktelen franciaországi település kolostorából, Taizeből indult el. Alapítója Roger atya, aki az itteni találkozón személyesen is jelen volt.
A Taize lényege, hogy a bizalom és szeretet feltétlenségét hirdeti. Ha elfogadod, hogy Istennel kell élned, megtalálod Jézust önmagadban.
Bár elmélyedni akarók, elcsendesedő lélekkel Istennel beszélni vágyók, a világból kivonulók voltak az első Taizé testvérek, a mozgalom meghódította a fiatalokat, és így maga is megfiatalodott.
Az elcsendesedőknek itt is teremtettek helyet és alkalmat, de a sátrakban és templompadokban felzengtek a gregorián énekek, új
Fiat, Renault egyre nagyobb választékkal lépnek az igényes magyar vásárlóközönség elé.
6''. Bensőséges ünnepség színhelye volt tegnap az MSZMP székháza, a mintegy 40 főnyi MSZMP tagság lelkesen köszön-- tötte az immár nyolcvanadik évébe lépett Grósz Karcsi bácsit, a párt főnökét.
A túlnyomó részt 70 éven felüli tagság nosztalgikus visszaemlékezést hallgatott meg Berecz Jani bácsi tollából. "Amikor a komenis-ták voltak az urak" címmel.
Hangulatos ebéd zárta az
A világon
az az észficam, hogy a magyar állam nem a bevételt, hanem az adósságot adóztatja meg, embertelenül megnehezítve a szegények helyzetét.
A pénzügyi lobbi kitalálta és a parismentet megzsarolva elfogadtatta, hogy bevezetik az építési kölcsönt* kamatadó/ét Az eddigi Ideológiai - politikai diktatúra helyett, most pénzügyi diktatúrával kormányozzák az országot
A pénzügyi zsarnokok alapelve ugyanaz mint a rablóké: "vegyük el attól akinek van, de ''holló a hollónak nem vájja Id a szemét''
Csak ahhoz van eszük, hogyan kell elvenni, ahhoz már nincs hogyan kell
Taize dalok is. Képzeld, még én is könnyen megtanultam őket, mert rövidek, dallamosak, egymás után sokszor ismétlődnek. Gyorsan megjegyezhető dallamuk és szövegük eltüntette nyelvi korlátainkat. "Egy nyelven", egy hangon énekeltünk mindannyian. Itt, most is így énekelünk.
Már csak három percem van az óévből.Az otthonmaradottakra gondolok — édesanyámra, édesapámra, testvéreimre, Rád és barátainkra.
Boldog új évet kívánok nektek magamban, Isten áldásával telit.
A dal hirtelen félbeszakad. Most van éjfél.
Határtalan örömmel ölelem át testvéreimet, a lengyeleket, a franciákat, a magyarokat. Boldogan énekelek a többiekkel és magamhoz szorítom a mellettem állót, 1990. január elsején.
Légy áldott! K. Feri
összejövetelt, amelyet a Máltai Lovagrend Szeretet Otthonában szolgáltak fel, tekintve hogy szinte kivétel nélkül ott laknak az MSZMP tagok.
7. Mivel a magyar labdarúgó válogatottnak a 2006-os világbajnokság megnyerése következtében nem kellett selejtező mérkőzéseket játszani az idei VB-re, ezért Mezey György az idős, de még mindig örökifjú kapitány több edzőmérkózést is lekötött
A nagy labdarúgó fesztivál előtti utolsó erőpróbán Albánia ellen lép
,
egyedülálló
gazdálkodni, csinálni, termelni a hasznot Sőt az esztelen elvonással azokat Is akadályozzák, akik tudnának gazdálkodni.
A módszereik Is hasonlóképpen szemtelenek, és szégyentelenek mint a rablóké, minden képzeletet feiülmúlnakl Még a Nemzetközi Valutalapnak (1MFO Is hazudtak az ország vezetői. Hogyan képzelik, hogy a nép higyfen nekik?
Nem kölcsönöket kell kérni örökké, hanem meg kell tanulni (és tanítani a népet) gazdákod niI''Ne halat adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg halásznir Ezt a Japán közmondást kellene követni.
Csak akkor Javíthat a kormány a helyzetén: ha az ország gazdálkodását a pénzügyesek helyett hozzáértő közgazdászokra bizza. Hallgasson azokra, akik értenek hozzá, és meg Is tudják valósítani.
1074-ben Bognár József akadémikus a Világgazdasági Kutatóintézet Igazgatója leírta a"Vllággazdaságl korszakváltás" című könyvében, hogyt a gazdaság problémáit nem Import korlátozással, hanem az export növelésével lehet megszüntetni. Túl nagy az elvonás.
Az elvonás azóta csak fokozódott...
Folytatás a 9. oldalon
- \
Parkettázást, csiszolást, szőnyeg• és
mú''padlófekteíést, lambériázást vállalok.
Fiatal, katonaviselt asztalost — azonnali belépéssel — felveszek.
Németh László
Kiskanizsa,
Kőrísfa ut 56. V_/
pályára nemzeti tizenegyünk, az ellen az Albánia ellen, amely az utóbbi időben Anglia és az NSZK válogatottjának elpáholásával bizonyította, nem véletlenül került be a világbajnokság 24-es döntőjébe veretlenül. Érdemes megjegyeznünk, hogy az idegenlégiósok közül csak a Liverpoolban játszó ifj. Törőcsik Andrásra számít a kapitány.
(Az 1-2-3-88 pontokat a The Mail on Sunday", 1989. november 19-i számából átvéve)
Császár János
¡¡III Tarnóczky Attila - MDF képviselőiem - wflmZmMm
beszéde az J 1990. január 22-i tüntetésen
polgárai is joggal háboroghatnának.
Itt úgy adóztatnak, hogy nem veszik figyelembe a gyermekek számát.
Itt már az OTP is adóhivatali feladatokat lát el.
Itt épp azok az iparágak jutnak csődbe, amelyeket agyontámogatunk.
* Itt nem tudni, a vállalat azért nyereséges-e, mert az országnak hasznot hajtóan működik, vagy, mert ismételt áremelésekkel fosztogatja az állampolgárokat.
Itt a nagyvállalat, ha nem $kar nem szálld, ha nem akar nem fizet. Menjen tönkre az, aki óvatlanul üzletet kötött vele !
Itt monopólium jellegű nagyvállalatok tetszésük szerint emelhetik az árakat. A vevő kiszolgáltatottsága teljes.
Itt tartályok dőlnek le, 100 milliós a kár, de nem tudni ki a felelős.
Itt még mindig veszteséges nagyvállalatok kotorásznak mindannyiunk zsebében.
Itt leég az irattár, ha a gazdasági rendőrség ellenőrzésre vonul ki.
Itt alul nem múlható vállalati tervek túlteljesítésével is nagy pré-■ miumokhoz lehet jutni.
Itt osztályvezetők működhetnek úgy, hogy az osztály amit állítólag irányítanak, nem is létezik.
Itt az igazgatók sorra vezérigazgatókká válnak. Itt a vállalat az átlagmunkás reálbérét képtelen szinten tartani, a szabályozók csak a vezetők bérének nyakló nélküli emelését teszik lehetővé.
Itt a munkások helyett a vezetők. szerveznek sztráj-kot, hogy veszteséges gazdálkodásukhoz minél többet csikarjanak ki a költségvetésből.
Itt vállalati tanácsba kerüléshez az is
elég lehet, hogy valaki jól tud bólogatni. Hogy a vállalat ügyeihez alig ért? Annál jobb !
Itt a vállalati tanácsok hatalmas prémiumokat szavaznak meg az igazgatóknak, aki azután a tanács tagjainak fizetését messze a hasonló beosztású munkatársak fizetése fölé emeli.
Itt úgy lehet eladni vállalatot, hogy az új tulajdonos nem sokkal később hatalmas haszonnal tudja '' tovább adni.
Itt, akik ma még a Dunába öntik a vállalati támogatást, holnap az új tulajdonosok lehetnek.
Itt vezetők előbb tönkretehetik a vállalatot, aztán kedvezményes áron megvásárolhatják.
Itt a vállalatot el lehet adni részletekben, ezzel tüntetve el a gazdaságtalan működés jeleit.
Itt miközben folyik a nemzeti vagyon kiárusítása, egyesek nyugati bankszámlája szépen gyarapodik.
Itt még a szállodahálózatot is eladnák, pedig ez egy a kevés ágazat közül, ami hozza a valutát az "országnak.
Itt a lánckereskedelem gazdagodik, a termelő és a fogyasztó tönkremegy.
Itt TSZ-ek eladják a földeket, amelyek jogos tulajdonosai köztünk élnek.
Itt a siló kukoricát teremni hagyják, az így nyert termést hozzászámítva sohasem létező, ha-'' talmas termésátlagot mutatnak ki. Hogy az állatok mit esznek majd, nem számít 1
Itt TSZ-ek csak földjeik eladásával képesek ideig-óráig talpon maradni.
Itt hivatalaikban egyes döntésre hivatottaknak csak a boríték zsebbe csúsztatása után támad fel a munkakedve.
Itt állami megrendelésehez nem az jut aki a legolcsóbb, hanem aki így, vagy úgy jó kapcsolatokat alakít ki a döntéshozókkal.
Itt hatalmas társadalmbiztosítási járulékot fizet a munkáltató, de mit kap érte a dolgozó ?
Itt a kisvállalkozóktól olyan adminisztrációt várnak el a rendeletek, hogy hamarosan a fagylathoz is számlát kell adni.
Itt a közösből lopni már régóta nem szégyen, sőt jópofa csíny.
Itt ha a lopott anyagok megindul-
Nem az ünneplés igénye, nem a lelkesültségünk hozott ma ide bennünket, hanem az ország, mindannyiunk sorsáért érzett aggodalom. A lakosság egyre növekvő anyagi terhei és a kiváltságok máig meglévő előjogai közötti ellentmondás, a közélet tisztaságának hiánya teremtik azt a feszültséget, amely épp azt veszélyezteti, amit mind egyként akarunk : a független, demokratikus, gazdagabb Magyarország békés megalkotását.
Tudjuk a felfordulás, a káosz, az erőszak soha, semmilyen válságot igazán meg nem oldott, de épp ezért változásokat akarunk. Változásokat mert :
Itt rendeletek, törvények soráról derül ki, hogy az ország gazdasági kifosztásának eszközei.
Itt egyes rendeletek csak addig élnek, míg a kidolgozóik és a jólértesültek meg nem szedig magukat.
Itt a botrányokba nem buknak bele a miniszterek.
Itt úgy akarnak fellendülést elérni, hogy csökkentik a fogyasztást és a vállalkozókedvet.
Itt még mindig soha meg nem térülő Szovjetúnióbeli beruházásokba ölik a pénzt.
Itt többszázmillió forintért semmit el nem döntő népszavazást lehet rendezni.
Itt úgy akaiják a bolti árubőséget fenntartani, hogy a teli boltokban ne legyen miből vásárolnunk.
Itt a bankoknak jobban megéri a veszteséges vállalatok támogatása, mint az ígéretes vállalkozásoké.
Itt a fellendülés már hosszú évek óta a visszaesés mérséklődését jelenti csupán.
Itt nem a túlságosan magasra nott béreket korrigálták az adóval a közteherviselés jegyében, hanem a túl magas adókhoz "bruttósították" az addig közelálló fizetéseket, elérve, hogy a munkavállalónak ne legyen érdeke a többletteljesítmény.
Itt az adókat igazítják a költségvetéshez, nem fordítva.
Itt átlagos fizetések után is olyan arányú adókat vonnak le, amely miatt más országok sokkal jobb helyzetben lévő
8
( . 1990. február )
( 1990. február )
MDF-program
nának jogos tulajdonosaikhoz, kő kövön nem maradna.
Itt a kis tolvajok időnként lebuknak, a nagyok nem.
Itt még mindig reprezentatív vadászatokra várják a volt hatalmasságokat.
Itt a demográfiai hullám még az érintettek születése után másfél évtizeddel is felkészületlenül éri az illetékeseket.
Itt, a helyett, hogy a problémát megoldanák, négy évre gimnáziumba ültetik az oda nem valókat is.
Itt az alacsony nyugdíjak emelésére kevés jut, de a felháborítóan magasakat is emeljük.
Itt vannak akik úgy érzik, vaj van a fejükön. Nekik önvédelmi fegyver jár.
Itt egyoldalúan meg lehet változtatni a lakossággal leötölt szerződést, igaz ezt ügyesen kamatadónak nevezik.
Hát mindebből elég!
nem az ország rombadöntésével, ahogy azt ellenfeleink, az ország mai állapotáért felelősök remélik, hanem azzal, hogy a hivatalokban, a munkahelyeken - mindenütt - nyíltan fellépünk a visszásságok ellen. Mi hiszünk a nyilvánosság megtisztító erejében, hiszünk a józan megfontolásban.
(a lényegről röviden)
A Magyar Demokrata Fórum demokratikus és nemzeti középpárt, mely egyaránt vállalja sajátos magyar értékeink és érdekeink képviseletét, valamint társadalmunk európai léptékű demokratizálását.
Az MDF tagsága megáénak vallja népi hagyományainkat, nemzeti liberális és kereszténydemokrata elődcink eszméit és az egészséges természeti, környezethez való ragaszkodást.
/.
Az MDF az önkormányzatok híve. Célja a létrejövő helyi önkormányzatok közösségi tulajdonnal felruházása, a jelenlegi ellenőrizhetetlen állami tulajdon visszajuttatása révén. Az önkormányzati testületeket (például az elöljáróságokat) és azok vezetőit a helyi lakosság válassza meg.
II.
Gazdasági esélyegyenlőséget! Egyforma lehetőségeket kapjanak a magánvállalkozások és az állami vállalatok Az MDF ellenzi a piacgazdaságra áttérés során a kampányszerűséget és tiltakozik az ellen, hogy tegnapi-mai vezetők a nemzeti vagyon egy részét trükkökkel, értékükön alul kisajátíthassák.
Folytatás a 8. oldalon
cz
mada
Csak értei- KtljT^
mes célokat szolgáló, következetes gazdaságpolitikát tudunk elfogadni. Tudnunk kell, hogy anyagi áldozatvállalásaink nem hiábavalóak. Elég a korrupcióból, elég a visszaélésekből! Ne akadályozzák a békés átmenetet a felháborító igazságtalanságok! Ezt óhajtjuk! Ezt akarjuk! Ezt követeljük!
Céljainkat pedig el fogjuk érni, nem nyers erőszakkal,
Az MDF programja (Folytatás az előző oldalról)
A magántulajdon mellett teret kell engedni a különböző közösségi (önkormányzati, egyházi, alapítványi) tulajdonformáknak.
III.
A magyar gazdaság szerkezetének átalakításakor az MDF a külföldön is értékesíthető minőségi termékek előállítását, a környezetkímélő és energiatakarékos, de munkaigényes technológiát, valamint a családi vállalkozásokat támogatja. Szeretné elősegíteni minél több független kis- és középüzem létrejöttét. Adókedvezmények és más előnyök formájában a hazai vállalkozásoknak szán fő szerepet, mert nem hisz abban, hogy országunkban csakis a külföldiek művelhetnek csodát és egyedül a nyugati tőke beáramlása állíthatja talpra a magyar gazdaságot.
IV.
Az egészségügynek és a környezetvédelemnek elsőbbséget kell biztosítani, mert mindannyiunknak jogunk van az emberhez méltó környezethez, és mert enélkül sem a színvonalas munkavézésre, sem a megérdemelt pihenésrekikapcsolódásra nincs lehetőségünk.
V.
A létbiztonságot elsősorban nem segélyekkel kell szavatolni! A tisztességes nyugdíjat és a színvonalas betegellátás költségeit biztosítóintézetek fedezzék, a nekik befizetett járulékokból gazdálkodva. Az állam szerepe korlátozódjék* a kötelező járulékfizetés és az alapellátás szintjének meghatározására. Külön alapból folyósítsanak munkanélküli segélyt, miközben széles körű támogatásokat élvezzen az átképzés és új munkaalkalmak teremtése.
VI.
A család védelme és az anyaság tekintélyének helyreállítása végett az MDF szorgalmazza a részmunkaidős és bedolgozói - de teljes jogú - lehetőségek gyarapítását, ugyanakkor az anyaság, mint hivatás elismerését.
VII.
Iskoláink legyenek teljesen önállóak, a tanulók létszámához igazodó állami támogatással. A szülők szabadon választhassák meg, hová járatják gyermekeiket. A tanganyag-ba szervesen épüljön be a sport, a természetbarát szemlélet, a háztartási ismeretek oktatása, végül, de nem utolsósorban a vallásoktatás. Az autonóm iskola felügyeletét a szülők, az iskolafenntartók és a tanárok képviselőiből álló iskolaszékekre kell bízni.
, VIII.
Az MDF szorgalmazza a közbiztonság alapvető javítását, a jogállamiság intézményeinek szavatolását, a rendőrség átszervezését, hogy csakis az állampolgárok érdekében - s ne ellenük tevékenykedjék.
IX.
Végül az MDF külpolitikája: Magyarországnak mielőbb semlegessé kell válnia, a szovjet csapatok hagyják el országunkat. Külkapcsolataink '' mindenekelőtt Európához, ezen beiül szomszédainkhoz közelítsenek bennünket. Az MDF a legszorosabb szálakkal kötődik a határainkon kívül élő magyarsághoz - s ugyanilyen fontosságot tulajdonít az itt élő kisebbség érdekvédelmének.
Magyarországon Demokráciát Felelősséggel!
Magyar Demokrata Fórum -

Ha én szocialista párt lennék és eljönne a választások ideje, nem a programom ismertetésével foglalkoznék, nem szaporodnék osztódással, nem robbantanék ki botrányokat, ami a szívemen, nem lenne a számon.
Ó nem.
1. Ellenben kijelenteném, hogy semmi közöm a kommunista pártokhoz.
2. Ennek megfelelően a régi ruhámat levetném, az újnak gomblyukába pedig vörös virágot tűzvén felvenném legbölcsebb ábrázato-mat, mélyen az emberek szemébe néznék, azon gondolkodva, vajon hogy festek az új jelmezben.
3. Mivel a kormányzás súlyos terhei is a vállamat nyomnák, mindent elkövetnék, hogy elhitessem mindenkivel, jól végzem a dolgomat.
4. Igaz, hogy a piacgazdaságfeltételeit nem teremteném meg, de az árakat azért felszabadítanám, a veszteséges vállalatokat pedig még véletlenül sem számolnám fel.
5. Nagyon vigyáznék arra, hogy elvbarátaim viselt dolgai ne kerülhessenek nyilvánosságra, ezért a kompromittáló iratokat eltüntetném.
6. Persze nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondolnék. Ennek érdekében az ellenzéki pártok vezetőiről titkos adatokat gyűjtenék. Mit lehet tudni, egyszer még jól jöhet az!
7. Az országot csődbe juttató káderek viselt dolgait elítélném, de magas nyugdíjaikat, vagyonukat érdemeik elismerése mellett meghagynám.
8. Pártom legnépszerűbb politikusát megbíznám a televízió felügyeletével,
hadd ültesse a saját embereit néhány politikai műsor élére. Ezzel egycsapásra bérletet váltanék számára a minden esti TV-híradóbeli szereplésre.
9. A megyei napilapokról egyáltalán nem mondanék le. Hogy is ne! Mikor azok egyedül az enyéim! Jól jöhetnek még a választási kampányban, meg még pénzt is hoznak a konyhára.
10. Persze én ennek ellenére azon siránkoznék, hogy üres a pártkassza, és mindenki az én vagyonomat akarja.
11. Az emberek talán megsajnálnának, hiszen oly szegény, gyenge és elesett vagyok.
12. Ha túl gyakran támad az ellenzék, minden esetben az eszükbe juttatnám, hogy a békés átmenet csakis nekem köszönhető. Arról persze nem beszélnék, hogy viharos átmenet esetén már sehol sem lennék, legalább a hatalomban nem.
13. Nagy Elődöm választási kapmánya példa lenne < számomra. Igaz, nem fényképeztetném magam búzával, földművessel, pappal, ellenben bármikor mondatnék misét ezért-azért, hogy bárki láthassa: meggyőződéses ateista voltom ellenére én tulajdonképpen vallásos is vagyok.
14. Nem tudpm, van-e a világon olyan, amit meg ne tennék az emberek megnyerése érdekében. Ha van, azt sürgősen elfelejteném, csak a választásokra koncentrálnék.
15. Talán még saját magammal is sikerülne elhitetnem, hogy én alapvetően jószándékú és becsületes vagyok. Ha a nép mindennek ellenére mégis rám szavazna, úgy az Úristen irgalmazzon neki.
Leveli Attila
Kései tudósítás
A zalai sajtó 19S1. első napjaiban néhány soros hírbon emlékezett meg egy zalaszentbalázsi véres eseményről. Az emlékezők szavaiból a következő történet bontakozik ki. Akkoriban Véri Antal az elméjében zavarodott — egykori kiváló mezőgazdasági szakember — már több éve szülőfalujában élt ismét. Szívesebben hált éjszakánként döngölt falu házuk pincéjében. A ház előtt szaladó, Nagykanizsát Zalaegerszeggel összekötő út éjszakai forgalma, a járműveknek a szobába vetődő fénycsóvái elméjében — ki tudja miért — azt a képzetet keltették, hogy e fény-nyalábokkal őt az oroszok besugározzák. Ezért választotta a biztonságosabb és nyugalmasabb pincét alvóhelynek. A sugárveszély elkerülése érdekében a pince feletti szobát is földdel töltötte fel.
Az emlékezetes napon fivérével fűrészettek, amikor a szomszédból "Antal fiam segíts" kiáltást hallottak. A szomszédban Örzse néni hívta így fiát, aki szintén Antal volt, hogy segítsen, mert a téesz-szervezők erőszakoskodnak vele. A hívásra nem a fia, hanem Vári Antal sietett segítségül. Az asszonyt bántalmazó egyik munkásőr (i?) téeszagitátor és Vári között szóváltás és dulakodás kezdődött. Ennek során került elő, vagy esett a földre egy pisztoly, ez a pisztoly Vári kezébe került, aki a levegőbe lőtte — figyelmez-tétesül — a pisztoly tartalmát. (A pisztolyról a későbbiekben nem tudnak az emlékezők.) Az agitátorok gyorsan riasztották a zalaegerszegi rendőrséget. Vári a számára nyugalmat ós biztonságot jelentő pincébe menekült, az ajtót elreteszelte. A nagy készültséggel és létszámmal kivonuló rendőrség körülzárta a házat. A megalázás, a rágalmazás és erőszakoskodás sorozata kezdődött ekkor. Pillanatok alatt elkészült a hisztériakeltés története: Vári fegyverrel rendelkezik.
Sőt a hegyi pincéjükben is rejteget ilyesmit, a "bátrabbak" e veszélyforrás felkeresésére Indultak, feldúlták — eredménytelenül - a présházat. A ház körül
maradottak Is történetet kreáltak maguknak. Egy a pincéből kivezető "alagút" létét tótclozték fel. A férfi Idős apját veréssel próbálták arra kényszeríteni, hogy fiát hozza ki a pincéből. Ó csak azt mondhatta, amit Örzse néni is mondott korábban: ha a férfit nem zaklatják, hamarosan tisztul az elméje és magától is kijön.A pincéből induló "alagút* kijáratának hetyét Is ki akarták csikarni az idős emberből. A kivonult nagy fegyveres apparátus nem maradhatott tétlen, az ő logikájuk azt diktálta. A pincét, az előtte felhalmozott tűzifát kezdték lőni. A történteket nem ismerő falubeliek vadászokra gondoltak a lövéseket hallva. A hír azonban gyorsan szétfutott a faluban. A gyerekek is kíváncsian figyelték a ház körűi történőket. Az épület utcafrontjával szemben, az út szemközti oldalán több fegyveres hasalt az árokban.
A pince feletti, földdel feltöltött szobába az udvar felől lehetett bemenni. Két rendőr be is ment abban a reményben, hogy onnan elérhetik valami lejáraton a pincébe menekültet. Az út túloldalén az árokban fekvők közül valaki az ő mozgásukat észlelhette. A mozgást Várinak tulajdonította ós lőtt. A teremben ketten kaptak találatot, az egyikük a helyszínen, máslkuk a kórházba szállítás közben meghalt.
A szétlőtt ablakok, a falon nyomot hagyó sorozat, a szintén a falra fröccsenő vér egyértelműen bizonyította, hogy a lövés kívülről jött. A pokoli logika azonban, mely ezen a napon — vagy ebben a korszakban ? — működött, azonnal a szoba alatti pincében bújó Várinak tulajdonította a szerencsélenül jártak halálát.
Az volt a feltételezésük, hogy Vári a pincéből felfelé lőve találta el áldozatait. Ez a logika azonban nem igazolható, nincs bizonyíték arra, hogy Várinak lett volna fegyvere, ha lett volna sem tudta volna átlőni a pince feletti padlatot és homokréteget. A lövésnyomok, a falra csapódó vérfolt Is az oldalról jövő lövés mellett szóltak. A fegyveres csoport döntése, illetve ítelete gyor-
A Zala megyei
Rendőrfőkapitányság közli:
1961. január 3-án Zalaszentbalázs községben Vári Antal elmebeteg dühöngeni kezdett, fegyverhez jutva lövöldözött és több embert megsebesített. A rendőrség kénytelen volt a dühöngő őrültet fegyveres harcban ártalmatlanná tenni
A tűzharcban megsebesített Újvári József rendőrfőhadnagy es Bor Jenő rendőrőrmester elvtársak kórházba szállítás közben maghaltak.
(1961. január 5. Zalai Hírlap)
a
san készonállt.
A pince ajtaja mellett nyílást csináltak ós négy összekötözött gránáttal felrobbantották a pincét, benne a szerencsétlen Várit. A két fenti áldozatot pedig Vári fegyverétől elesettnek nyilvánították. A történteknek szörnyű volt a logikája. Az erőszakoskodókkal szembon fellépőből pillanatok alatt fegyveres "bandita" lett az erőszak valóságos képviselőinek szemében. A saját hibájukat pillanatok alatt másra hárították és szintén pillanatok alatt ítélkeztek feltételezett ellenfelük élete felett.
Reméljük, ez a hisztériás logika egy letűnt kor emléke csak, melyről azonban soha nem szabad megfeledkeznünk. Mi pedig, mai megismerői a történetnek, elmondhatjuk: bárhogy is történtek pontosan az események, az a három áldozat - mert mindany-nyian áldozatok voltak — valami ördögi logika — a politika hazug és hisztérikus légkörétől megfertőzött világ — áldozatai voltak. Lejegyezte: Czupi Gyula
Kinek a bőrére ül székében a vezér?
Lázongunk, háborgunk, ezt most szabad, közben korog a gyomrunk, megtanulunk kötni, varrni, ha nem akarunk fázni, remek kiadású szakácskönyveket kérünk ajándékba családtagjainktól (pl. 500 olcsó étel burgonyából).
Ma megrpondhatjuk a véleményünket, szidhatunk mindenkit, nem úgy mint nemrég. Akkor bizonyos neveket kiejteni egyszerű halandónak meggondolandó volt — igaz tejet, kiflit a legegyszerűbb fizetésből is tudtunk venni.
Most reform van, megújulás. Mindenki elszámol, mindenkit elszámoltatunk, mindez előttünk történik. Hogyan is ?
A tapasztalat szerint megint a legjobban elszámoltatott réteg a munkás, a melós, a népi
Leépítést követel a gazdaság a nyereségesség, a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében.
Mit tesz ilyenkor egy gondos vezérigazgató ?
Kiadja a vezérigazgatói utasitást, javaslatot vár el beosztottaitól, hol, hogyan, kitől lehet megszabadulni, szebben leépíteni. Racionálisan kell cselekedni, ez vállalati érdek. Ugye ezt illik egy dolgozónak megértonil
A dolgozót leépítik, elküldik, ráér gondolkodni, mert más vállalat sem tudja foglalkoztatni.
Tehát gondolkodik a nép és elgondolkodik.
Úristen (már szabad ilyet is gondolni), mikor lesz igazság? Nekem a havi 4-5000 Ft-os fizetésem megtakarításával erősítenem illik a demokráciát. Az egykor, úgy 20-30, vagy ennél is több éve, székébe ültetett vezért, aki csak a ''fenti" elvárásokhoz tudott alkalmazkodni, hagyni kell.
Most, a megtisztulás Időszakában az ő szükségességét ki vizsgálja? Vagy ki kell bírni, míg eljön a nyugdíj, esetleg azt az időt kell megvárni, míg nyugdíját megsokszorozza? Ennyit még kibírunk, vagy mégsem ?
Ha a fizikai munkást el kell küldeni — esetleg jó ürügy egy közben megszerzett betegség -, a takarékosság jegyében, akkor a vezér százezreivel nem kell spórolni? Hány eddig elbocsátott dolgozó munkája van a főnök milliós nyeresége mögött?
Kérem, jussunk már el addig, hogy valódi tulajdonosok legyenek — megfelelő szaktudással, vezetési készséggel —, ne ragadjunk le a névcseréknél, ami mögött minden a régi.
Ámítottuk magunkat már eleget.
Uraim IA tisztesség úgy kívánja, álljanak fel, adják át székeiket.
G. Balikó Zsuzsa
ML C __ 1990. február ^-C;: j 9
A világon egyedülálló (Folytatás a 5. oldalról)
Kornál János akadémikus az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének osztályvezotőjo, a Harvard egyetem kinevezett professzora ''Indulatos röpirat a gazdasági átmenet ügyében'' c. tanulmánya szerint (HVG. 89.XJ.II.): az Állampolgár saját pénzének elköltése elemi emberi fog. A magánszektort liberalizálni kelll
(Üzemalapftás, ár, foglalkoztatás, fölhalmozás, a hazai pénz és a deviza szabad kivitele és behozatala, szabad külkereskedelem, pénzkölcsönzés, hitel, kamat).
Az állam pénzének elköltését viszont a társadalomnak alaposan ellenőriznie kelll Akár Intézmény, termelő vállalat, vagy szakigazgatási szerv vezetőjéről van szó, ha rosszul gazdálkodik, le kell váltani mielőtt még felhalmozódik a veszteség, vezessen helyette az, aki Jobban tudl
El a kezeket (és rendszabályokat) a magán szektortól és tegyük rá kezünket az állami szektorral
Ma a magyar gazdaság és a lakosság egyik legnagyobb gondja az erőteljes és egyre
fokozódó Infláció.
Az Infláció segíti érvényteleníteni a piacgazdaság szelektivitását, amely a nem hatékony termelőről bebizonyítaná, hogy életképtelen.
''Aki árat akar emelni, annak sohasem kell bevallania, hogy esetleg ő végzett rossz munkát, hiszen mindig hivatkozhat arra, hogy a költségei emelkedtek.''
Komál szerint.
''Azért van Infláció, mert a Jelenlegi pénzügyminiszter ós elődei úgy határoztak, hogy LEGYEN Infláció. Az Infláció csak akkor szűnhet meg, ha a Jelenlegi pénzügyminiszter vagy utódal úgy határoznak, hogy NE LEGYEN Infláció.''
Az Infláció ugyanis nagyon alkalmas arra, hogy a keresletet csökkentse, vagyis az áruhiányt látszólag megszüntesse.
Békésr pénzügyminiszter azonban - mint természeti csapásra - tehetetlenül néz az Inflációra, és Istenhez fohászkodik.
Ha nem hajlandó lépni, álljon félre, fesz aki lép helyettel
Iványl Miklós
Tisztelt Olvasó !
Közönyről, fásultságról és érdektelenségről, a másik oldalon pedig elvtelen civakodásról hallunk minduntalan.
Pontosan megítélni azt, hogy valóban túlzottan nagy-e a közöny, a fásultság, az érdektelenség és a civakodás, nem tudhatom.
Úgy vélem kár vitázni Is róla. Tegyék ezt majdan a történészek és tehetik manapság a szociológusok.
A rádió a televizió és az újságok ne legyenek szenvtelen kívülállók!
Politikai pártok se alapozzák erre választási kampányukat!
A hatalom ugyanis nemcsak a gazdasági poziciókban maradottakkal mentődik át, nemcsak a parlamentbe kerülő régi politikusokkal csempésződik a jövőnkbe. A múlt azzal kísért igazán a Jóvónkben, ha nem veszünk rész sorsunk formálásában, ha nem veszünk részt a választásokban.
Azzal veszíthetjük el lehetőségünket az Európához való csatlakozáshoz, ha nem a választók teljes ellenőrzése alatt működik az egész magyar politikai élet
Magunk közt maradó döntéshozók többé
A választási jelvényünket Dulgyovay Adrienne tervezte
Rendkívüli árleszállítás!
^Vfost vásároljon a Tomniy nadrágszalon-ban! 30-40%-os kedvezmény február 20-tól.
Cím: Lenin u 4. (az udvarban balra)
ne legyenekl
Választott képviselőink minden mozdulatán érződnie kell figyelő és kritikus tekintetünknek.
Jól működő politikai rendszerek és gazdaságok engedhetik csak meg maguknak, hogy a versengő politikai csoportok egymást javítgatva és tökéletesítve végezzék munkájukat és vegyék át egymástól időszakonként az ország kormányzásának munkáját
/Mi is ezt szeretnénk a szabad választások után./
Ma Magyarországon az, aki a kormányzás felelősségének terhét vállalni kívánja, az az átlagosnál sokkal keservesebb feladatot vállal.
Sorsdöntő feladatok állanak előttünk. Mindannyiunk figyelme szükséges ehhez. Először igenis választanunk kell.
Téved az, aki azt mondja, hogy a sokfajta párt közül lehetetlen választani.
Ma sajnos - vagy hála Istennek - nem nehéz választani. Csak azt kell végiggondolni, hogy hány olyan párt van ebben az
Programok: Február 23. 1730 HSMK felnőtt klub:
Az MDF oktatási programjának ismertetése Előadó: Beke Kata
Március 3.: FARSANGI BÁL az MDF szervezésében az Erkel Ferenc Művelődési Házban 1830 órától Vendégeink: Filó Katalin (MDF országos választmányának tagja) Kóka Rozália népdalénekes, MÁV Dél-Zalai Táncegyüttes, kisér a BANDA együttes, Igricek, Horváth István versmondó
Március 4. 18 óra HSMK felnőtt klub Választási nagygyűlés Vendég: Csengey Dénes
Március 11. 18 óra Keleti Étterem: Dinnyés József daltulajdonos estje Március 18. 16 óra HSMK felnőtt klub MDF szociális programjának ismertetése Előadó: ifj. Fekete Gyula szociológus közgazdász Március 23. 17 óra Választási Nagygyűlés a Szabadság téren Vendégek: Dr. Antall József, az MDF elnöke, Dr. Bethlen István egyetemi tanár
országban, amelyik alkalmas lehet / ott és akkor, 1090. március 25-én / a kormányzásra. Véleményem szerint 3-5 ilyen párt van. Csak ezek rendelkeznek olyan számú tagsággal, megalkotott programmal, olyan politikai tapasztalattal, mely önálló,vagy koalícióban való kormányzásra alkalmassá teszik.
(Más Időpontban más szám lesz nyilván a jellemző.)
Mindenki az ország érdeke ellen tesz, aki a pártok nagy száma miatt a választás nehézségéről beszél, aki - szóval, vagy írással - a bizalmatlanságot a fásultságot az érdektelenséget erősíti. Mindenki, aki általában a pártokkal szembeni bizalmatlanságot növeli, a kormányozhatóságot veszélyezteti. (Más az, ha egy párt egy-egy tettét ha megérdemli, kritikával Illeti bár ki Is)
Meg kell újra és újra kérdezni azokat akik általában pártok elleni propagandát folytatnak, hogyan képzelik az ország kormányzását ha a parlamentben ülők nem tudhatják maguk mögött az ország választópolgárainak meghatározó részét ,
Ma - nagy feladatok előtt . - feltétlen
bizalommal kellene viseltetnünk azok iránt akik Ismerve az utóbbi évtizedek politikájának tisztességtelen működését mégis - eddig megőrzött tisztaságukat kockára téve -porondra lépnek és emberi tartásukkal és tisztaságukkal jelezni kívánják, hogy európai politizálást akarnak.
Ma, aki politikai porondra lép, nem reménykedhet titokban hozott döntések személyes előnyeiben, hiszen maga Is a nyilvánosság folytonos kontrollja mellett hajlandó csak politizálni. Aki másként tesz, vagy korábbi politikai élete nem biztosíték a választások utáni becsületes politizálásra, azokra viszont nem kell szavazni. S így az intrikus, a nem hiteles személy támogató szavazatok nélkül a nyilvánosan is európai módon gyakorolt hatalomból eleve kiesik.
A hiteles Jelöltek közül azonban választanunk kell. Az ország jövőjének igazi záloga minden választópolgárnak a szavazófülkékben félelem nélkül meghozott felelős döntése.
Czupi Gyula
1990. február 24-től szombatonként a Hevesi úti ABC parkQójlbfl Hpfí^pi^
Márciustól újra találkozunk a Jégkunyhóban a Hevesi úti üzletsoron!
Főzött
fagylaltkülönlegességekkel, kelyhekkel várjuk vendégeinket!
SUZUKI-CITROEN
Szerviz — alkatrész. / A forgalmi adót a hetyszflnan visszatérítjük! Rébafüzeatót 30 km-ra
AUTÓ ZÚQNER Hiup.tr.tVa 141. 8263. QROflWILFERSDORF
Kiadja a Magyar Demokrata Fórum és az IQúsági Demokrata Fórum Nagykanizsai szervezete.
Szerkesztő: Czupi Gyula. Fotók: Szakony Attila. Felelős kiadó: Czotterné Ivády Zsuzsa. Tervezőszerkesztő: Tiszai Szilárd. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik — bár nem tagjai szervezetünknek — segítették munkánkat. Sokszorosítás és computertechnika: Szociális Foglalkoztató Nyomdája, Nagykanizsa. Felelős vezető: Mlhalkó Lqjos. HU ISSN 0865 - 6398 - Teijesztik: Nagykanizsán és Dél-Nyugaton.
10 ( 1990. február , ) |||JL