Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.37 MB
2024-06-21 14:30:00
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
10
19
Dél-Nyugat - közéleti hírlap
1990. április - II. évfolyam, különszám

Kiadja a Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum Nagykanizsai szervezete
Szerkesztő: Pápai György
Fotók: Szakony Attila
Felelős kiadó: Czolterné Ivády Zsuzsa
Tervezőszerkesztő: Tiszai Szilárd
Sokszorosítás és computertechnika: Szociális Foglalkoztató Nyomdája, Nagykanizsa
Felelős vezető: Mihalkó Lajos
HU ISSN 0865-6393
Terjesztik: Nagykanizsán és Dél-Nyugaton


A következő szöveg az újságból származik automata szövegfelismertető segítségével:

Zala M. 2. számú választókörzet
>
(Nagykanizsa és környéke)
L: Tamóczky Attila
29,33 % . • ''
Zala M. 4. számú választókörzet (Lenti, Letenye és környékük)
L: Rudics Róbert

MDF
Közéleti hírlap II. évf. 1990. április
Ára: 3 Ft
Tarnóczky Attila a választásokról
Dél-Nyugat: Mit tart a választás legfőbb eredményének?
Tarnóczky A.: Köszönöm mindazok részvételét a választásokon, akik az ellenzéki pártokra szavaztak és ezzel kinyilvánították az egész világ számára: Magyarország nem kér semmiféle kommunista elképzelésből, a saját magunk választotta útra akarunk visszatérni. Ez szervezetünk tagságát utólag is igazolja - mi, a Magyar Demokrata Fórum kanizsai csoportja 1988. október 22. óta, sokáig egyetlen ellenzéki .szervezetként - nem hiába küzdöttünk.
D-Ny: Hogyan ítéli meg az első fordulóban elért közel 30%-os győzelmét?
T.A.: Személy szerint is
köszönettel tartozom. A választókörzet 9411 polgára megtisztelt bizalmával, lehetőséget adva arra, hogy a második fordulóban, mint a legtöbb szva-zatot kapott képviselőjelölt indulhassak. Ez arra kötelez, hogy mindent megtegyek a végső sikerért — teszem ezt azzal a bizakodással, hogy támogatásukat a továbbiakban is magkapom.
D-Ny.: Az eddigieken túl kinek a támogatásában bízik a második fordulóban?
T.A.: Akik a további küzdelemből kiesett jelölteket támogatták, kérem, gondolják mégegyszer végig, amit az MDF programjáról tudnak, és ha elképzeléseinket sajátjukhoz közelállónak érzik, személyemet pedig elfő-
f
Isten hozta, Bethlen úr!
— villáminterjú vendégünkkel, Bethíen Istvánnal, nemzetközi pézügyi szakértővel, az MDF kampányfőnökével —
• Mi, az MDF tagjai természetesen a saját programunkat tartjuk a legjobbnak. Ön szerint miben különbözik leginkább gazdasági programunk a többi párt programjától, és miben van az az erőssége, ami miatt nyugodt szívvel ajánlhatjuk a választóknak?
• Az SZDSZ programjától abban különbözik, hogy mi elutasítjuk a spontán privatizációt, mert az nem lehet, hogy a tegnapi vezérigazgató elvtársak, akik tönkretették Magyarország vállalatait, a holnap kapitalistái legyenek. Az sem lehet, hogy ők hitelhez juthassanak, mert milliós prémiumokból nekik van tőkéjük, viszont a2 a magyar vállalkozó, akinek valóban van ötlete — egy szakmunkás, egy gazda, egy mérnök — az meg ne kapjon hitelt, mert nincs még semmije. Úgyhogy mi a rendezett privatizációt akarjuk, amely éppen egy százezreket átfogó magyar kis- és középvállalkozói gárdát akar kiépíteni. A további jelentős és döntő különbség, hogy mi tudjuk azt, hogy a magyar gazdaságot
gadhatónak, támogassanak a második fordulóban.
D-Ny.: Az MDF-es elvek megvalósulnak-e kampánya során is?
T.A.:: Mi - megítélésem szerint — tisztességes, agresszivitástól mentes választási kampányt folytattunk, és ettől az elhatározásunktól nem
tágítunk. Programunkat nem akarjukaz országra erőltetni, mert minden diktatúrát elítélünk, függetlenül attól, hogy milyen párt törekszik erre. Amit ígérhetünk, '' az a megfeszített munka és a nyomában gazdagabbá váló Magyarország. ígérjük a tisztesség uralmát, a hatalami visszaélések, a kiskirálykodás, a korrrupció megszűntetését.
D-Ny.: Köszönjük a beszélgetést.
nem lehet fölvirágoztatni külföldi segítség nélkül, tehát az ország nemzetközi hitelképességét fenn kell tartani, míg az SZDSZ moratóriumról beszél, amely teljesen tönkretenné Magyarország nemzetközi hitelképességét. Ez ahhoz vezetne, hogy ezt az országot egy-két éven belül a nyugati karvalytőke áron alul tudná felvásárolni.
A kisgazdákkal a legnagyobb vitánk a földosztás kérdésében van. Mi nem hiszünk abban, hogy 47-es alapon lehetne földet osztani. Ugyanakkor viszont azt is fontosnak tartjuk, hogy azok a termelőszövetkezetekbe földtulajdon nélkül belépők, akik megmutatták az utólsó években, évtizedekben, hogy a földdel bánni tudnak, azt szeretik, ők is juthassanak földhöz. Úgyhogy mi azt mondjuk: földtulajdonjogot mindazoknak, akik a földet megművelni tudják és akarják, kártalanítást azoknak, akik már nem tudják, vagy nem akarják. Ennek részleteit majd az új magyar parlament dolgozza ki és szabályozza.
Néhány köszönő szó
A szabad választások két fordulója között vagyunk.
Megyénkben a választópolgárok mintegy 70%-a vett részt a március 25-i választásokon, és többségükben a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeit ajándékozták meg bizalmukkal.
Mindez megerősít bennünket, hogy jó úton járunk, programunkban tömegek látják a kibontakozás esélyét.
Köszönet illeti mindazokat, akik elmentek szavazni, így hozájárultak a Demokratikus Magyarország megteremtéséhez.
Szívből köszönöm Önnek, ha a 9127 fő egyike volt, akik Rám szavaztak, előre is köszönöm mindazoknak, akik - bár az első fordulóban nem - a második fordulóban engem tűntetnek ki bizalmukkal.
Továbbra is kérem a bizalmát, támogasson április 8-án is, hogy céljainkat elérjük, programunkat megvalósíthassuk!
Mit Is akarunk mi?
I\/I agyarországon
Oemokráciát
Felelősséggel
Rudics Róbert képviselőjelölt
• Az ország kiárusításáról sokat hallhattunk az előadásában. Néhány példa eljut vidékre is (lásd ÁPISZ, HUNGARHOTELS) de nem mindegyik. Mondana még néhányat, amelyről konkrét tudomása van?
- • Most folyik éppen a MALÉV kiárusítása, amelyet csak három amerikai banknak ajánlottak fel, és a három amerikai bankból is érdekes módon az kapta meg, amelyik a legközelebb áll ahhoz a bizonyos irányzathoz, amelyről az előbb beszéltem, amelyiknek komoly tervei vannak az ország felvásárlásával kapcsolatban. Ilyenfajta kiírásokat sehol civilizált országokban nem látni, és az sem érthető, hogy miért kell a MALÉV-et egy bankkonzorciumnak eladni, amikor a MALÉV-et minden ko-
moly, nagy nemzetközi repülőtársaság szívesen megvenné. Nagykanizsán mindenki jobban tudja, mint én, hogy mi történt a TUNGSRAM-nál. Ahelyett, hogy direkt adták volna a General Electrics-nek, előbb eladták egy nemzetközi bankkonzorciumnak — amely soha ilyenfajta termelést nem folytatott — 110 millió dollárért, és utána ez a konzorcium adta el a General-nek 150 millió dollárért. A negyvenmillió dollár nemcsak a karvalytőke profitja, hanem a magyar nemzeti vagyon vesztesége is. Mindezt a nemzet elvesztette. Úgyhogy Ilyen tranzakciókról többet nem lehet szó.
• Köszönjük a beszélgetést!
Farkas Tibor
1990. március 9. Vendégünk volt Király Béla, az ''56-os Nemzetőrség főparancsnoka.
MDF és riválisai
Az MDF országépítő elgondolásait az 1989 októberi II. országos gyűlésen elfogadott és decemberben megjelentetett 1C0 oldalas programja foglalja össze. Ennek alapjá állíthatjuk, hogy az MDF a magyar újjászületés pártja
Szilárdan a^ magyar hagyományokban gyökerezik, az előző nemzedékek tapasztalataira épít. Példaképünk Bezsenyi klasszikus erkölcsisége, Kölesei hazaszeretete, Széchenyi gyakorlatiassága, Petőfi gyújtó lendülete, Kossuth fáradhatatiansága, Deák megfontolt bölcsessége, Teleki Pál elhivatottsága, Bibó István politikai gondolkodása, az 1945 —47-es és az 1956-os demokrata politikusok felősségteljes és szélsőségektől elhatárolódó magatartása.
Eszményünk az emberi szabadságjogok legteljesebb tiszteletben tartása, az alkotmányos jogállam, a politkai demokrácia, a pluralizmus, a tolerancia.
Mi nem megtért marxisták vagyunk, mi nem mostanában, de nem is csak egy-két évtizede kerültünk szembe a kommunista diktatúrával. Mi azoknak a pártja és folytatói vagyunk, aki 1945 és 1948 között küzdöttek az egy párti diktatúra létrehozása ellen, akik az 1956-os forradalomban megpróbáltak annak véget vetni, akiket ezért, bebörtönöztek, üldöztek, s annak a nagy tömegnek, akik a Kádár korszak alatt mindvégig annak csöndes, belső elenzékét alkották. Nekünk nem kell hangos kommunista ellenességgel feledtetni múltunkat. Mi igazságot akarunk szolgáltatni a méghurcoltaknak, de nem a bosszú, hanem a jog szellemében, ugyanakkor
hozzzánk nagyon hasonló elvek és célok alapján. Meggyőződésünk, hogy a jövőben útjaink még "találkozni fognak.
Ma is becsüljük azoknak az eszmei és politikai bátorságát, akik kommunista családi hátterük ellenére saját marxista, némely esetben maoista és trockista meggyőződésüket elvetve,
MSZMP-tagságuktól megfosztva vagy azt csak a közelmúltban feladva, az 1970-es években fokozatosan elfogadták a liberális demokrácia elveit. Sokan közülük ma a Szabad Demokraták Szövetségének prominens tagjai. De már kezdettől fogva nem tudjuk azt elfogadni, hogy a szamizda-dokat készítők egyedül magukat nevezték ki „demokratikus ellenzékinek, szembeállítva csoportjukat a rendszer megváltoztatásáért nemcsak kényszerből, de józanságból is csöndesebben harcoló népi, vagy polgári származású írókkal és más értelmiségiekkel, akik jelentós része soha nem hitt a szocialista-kommunista utópiában, vagy már az 1956-os forradalom leleplezte előtte a bolsevizmus hazugságát.
A mai szabad demokraták nem egy vezetője
Szabadmint á madár?
Mikor ezt a szlogent hallom, valósággal megrészegülök a gondolattól és a fantáziám azonnal dolgozni kezd. Enyém a világ, engem ezután nem kőt semmilyen batár, oda röpködök, ahova akarok, azt teszek, ami nekem tetszik. Ha úgy gondohm, kakukk módjára másra bízom a kicsinyeimet, vagy éppen
rápiszkítok a Járókelők kalapjára, vagy a fejére.
Ki meme szólni nekem? Hisz én egy szabad madár vagyok, nekem minden megengedtetett. Senki, semmi nem szab határt a cselekedeteimnek.
Aztán jó a kijózanodás: tényleg az a demokrácia, amikor mindenki azt tesz, amit akar? Hisz nem egye-
dül élek a Földön.
Ml jogosít fel engem arra, hogy embertársaimat semmibe véve csak a saját belátásom szerint cseleked-; jek? Hisz ezen elv szerint mék közlekedni sem lehetne! Inkább .maradok közönséges, földhözragadt ember, és vallom: a szabadság határa, a rrfások szabadságénak tiszteletben tartása.
Takács Zoltán

m
nem feledkezve meg a megbocsátás keresztényi kötelességéről. Tudjuk, hogy a nemzetnek mindenki tehetségére, tudására szüksége vqn, ezért csak az érdemteleneket akarjuk eltávolítani, csak a meg nem szolgált politikai érdemekért adott nyugdíjakat akarjuk lecsökkenteni. Ml nem a népet akarjuk leváltani, hanem a népet megnyomorító rendszert akarjuk megváltoztatni. Tudjuk, hogy ezzel az emberek is még fognak változni, hogy a korruptság, a cinizmus és az önzés alól elő fog jönni a tehetség, a tisztesség és hazafiság. Mi nemcsak a gazdaságot,- mi a társadalmat is meg akarjuk javítani, ezért tekintjük magunkat egyszere politikai pártnak és országos mozgalomnak.
Vetélytársaink jelentős részével — elsősorban a Kisgazdapárt, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Néppárt híveivel — együtt indultunk el 1987 szeptemberében Lakitelken, s nem rajtunk múlott, hogy hangsúlybeli különbségek, a történelmi előzmények és sokszor csak személyi okok ós ambíciók következtében ők különj pártokat hoztak létre,
sokat megőrzött kommunista múltjából és mentalitásából. Ezt az utóbbi hónapokban követett magatartásuk vitathatatlanul igazolja. Az SZDSZ-nél egyre jobban érvényesül a „pártfegyelem", & belső centralizmus. Ezt gondosan összehangolt nyilatkozataik és fegyelmezetten végrehajtott politikai fordulataik jelzik a legjobban. (Gondoljunk csak a köztársasági elnök közvetlen megválasztásával kapcsolatos álláspontjuk változásaira, vagy_az egy évvel ezelőtt még hangosan hirdetett „spontán privatizáció" ügyes elejtésére.) Visszatetszést keltő szerénytelenséggel hirdetik magukat az igazság és a tehetség („a szürkeállomány") egyedüli birtokosainak, közben előszeretettel sajátítják ki maguknak mások jelszavait, szimbólumait, sőt, dalait („Szabad élet, szabad madár") Is. Maguknak igénylik a szabadságszeretet előjogát („Van, aki szabadon szereti") ós ollenfeleiket kommunista barátsággal vádolják („Aki ellenünk van, az velük van"). Miután pártkongresszusuk az ősszel elvetette a nemzeti színú fecske pártjelvényt, mégis ezzel
álltak a közönség elé — belső tájékoztatásuk szerint csak taktikából, „kampány céllal", ami jelzi, hogy a nemzeti célokkal még ma is ilyen nehezen tudnak azonosulni. A nyilvánosságot, a szereplést nyugodtan mondhatjuk agresszivitással keresik, szimpatizánsaik és hirdetéseik révén vitathatatlanul tele velük a sajtó, sót, az utca Is. E stílus mellettt a legnagyobb hibájuk a dogmatizmus, a doktrinerség és az együttműködésre, a kompromisszumra való képtelenség. Ez élesen megmutatkozott már a nyári kerekasztal-tárgyalásokon, most pedig a március 15-i ünnepségeket előkészítő megbeszéléseken, ahol háromszor mondták föl a megállapodást. Mi azonban azzal is tisztában vagyunk, ahogy az SZDSZ tagságának és támogatóinak nagyrésze mentes ezektől a hibáktól, sót, talán már maga is kezdi érezni ezek terhét. Mi velük szívesen együttműködnénk, csak a radikálisokkal, az inkorrekt módszereket alkalmazókkal állunk szemben.
A Fiatal DEmokratákat megalakulásuk pillanatától támogattuk, harcostársnak tekintettük. Sajnáljuk, hogy közben — elsősorban a politikai taktika kérdéseiben — idővel velünk szemben az SZDSZ-hez közelálló álláspontot alakítottak ki. Mi azonban becsüljük a FIDESZ-tagság felkészültségét, lendületét, eltü-kéltségét, és reméljük, hogy közülük még sok kiváló politikus és gondolkodó fog kiemelkedni, akik hozzánk hasonló célokért fognak munkálkodni, osztva azt a hitet, amit nevók is hirdet.
Meggyőződésünk, hogy ha a magyar társadalom kellő többségben mellénk áll és fölépítjük
Magyarországon a Demokráciát Felelősséggel, akkor
A MAGYAR NÉV MEGINT SZÉP LESZ!
^ április, különszám J
3
TIP-TOP DIVATHAZ húsvéti ajánlatai:
JUDJT
FODRÁSZKELLÉK
ILLATSZER ■Nagvfcaniís»,Zrínyi M.35 !*= BAZAR UDVAR2r=í
aris,
.tszerbolt
Nagykanizsa DIVATIIÁky Baxiru4var/
irt üzletünkben
fanrtercikkek teljes választékban
A^^^Mrjegyet jelent:
A szemvizsgálattól a kész szemüvegig mindent egy helyen megvehet! Sőt!
Egyes kereteket most olcsóbban beszerezhet! Keressen fel bennünket! Nagykanizsa, Lenin út 8.
''dék\ olcsóbban!
Kül>és belföldi:^ finomiliat$zefek, kozmetikumok széles választékban!
Üzletünkben 15/- 25 %-os kedvezménnyel kaphatók parfümök, dezodorok, szemfestékek, szemceruzák, krémek, pakolások.
Várjuk Ont!
Bazárudvar
Nagykanizsa Lenin út 8.
Amíg a készlet tart!
HUNGARY
Kiadja a Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum Nagykanizsai szervezete. Szerkeszti: Pápai György. • Fotó: Szakony Attila. • Felelős kiadó: Czotterné Ivády Zsuzsa. • Tervezőszerkesztő: Tiszai Szilárd. • Köszönetet mondunk mindazoknak, akik — bár nem tagjai szervezetünknek — segítették munkánkat. • Sokszorosítás és computertechnika: Szociális Foglalkoztató Nyomdája, Nagykanizsa. • Felelős vezető: Mihalkó Lajos. HU ISSN 0865 - 6398 • Terjesztik: Nagykanizsán és Dél-Nyugaton.
VILÁGCSÚCS
A magyar szavazatok kiértékelésének lassúsága feltehetően a nicaraguait is Ipgyőzi, pedig ott újjlenyomatokat kellett összeszámolni. Mi bevetettük a computertechnikát, ós ezzel lehetetlenné tettük a gyors munkát. A világ legbonyolultabb választási rendszerét összepárosítottuk a legügyetlenebb számlálási rendszerrel.
Úgy jártunk, mint Micsurin, aki a nagy jóízű piros almát összepá-
rosította a kicsi, fanyar zöld, de fagyállóval, ós kinemesítette a kicsi, zöld, fagyérzékeny és ízetlen almát!
Az egészre az tette fel a koronát, hogy két választási bizottság abbahgyta a munkát, mielőtt végzett volna. És természetesen mindezt egyenesben közvetíti a TV, hogy a világ elsőkézből értesülhessen tehetetlenségünkről. Talán a számítógép használatát is meg kellene tiltani a jövőben?
Palatáblán, palavesszővel ugyanis összesíteni lehetne két óra alatt a körzetek eredményét (csak
legyen a bizottságban egy omber, aki tud összoadnil). A mogyeszék-holyoken is vógozhetnénok az összesítéssel éjfélre, de legkésőbb hajnalig. Akkor aztán a menetrend szerinti gyorsvonattal legkésőbb tíz óráig Budapestre lehetno vinni a tényleges jegyzőkönyveket.
Túl sok hozzá'' a huszonnégy óra, elég rá tizenhat isi Még tízmilliót meg is spórolhatnánk és talán szégyelnünk sem kellene magunkat.
Iványi Miklós
PLAKATOSDI
Polit Ica békésen ragasztgatta az SZDSZ plakátokat, amikor hírtelen eltorzult az arca, eldobta szerszámait és elrohant. Egyszerre 3 db holdmarslakó szállt le a ragasztósvödörre, de véletlenül megcsúsztak, s kifolyt a ragacsos lé. Gyorsan kipattantak ürjárgányuk-ból, elővették MDF plakátjaikat, s hamar fölkentek egy sorozatot, de a másodikra. már nem maradt idejük.
King Kong érkezett ugyanis a ház tetejéről, és kecses mozdula-
tokkal feldekorált 5 MSZP plakátot, de hamar eliszkolt, mert jött Drakula, aki az eddig felkerült plakátokat finoman lefedte három nagyméretű MSZMP felhívással. Csipke Rózsa közeledtétől azonban olyan vérszomja támadt, hogy befordult a sarki kocsmába 1 kupa RH+-ra.
Csipke Rózsa sem ragasztgatta sokáig MSZDP plakátjait, mert balról érkezett a hét Törpe, és a CPNSZ (Centrum Pártok Nemzeti Szövetsége) hírdeményének látványa távozásra kényszerítette.
A Törpék is hamar siettek vissza bányájukba, mert elüldözte őket
Ludas Mátyás, aki éppen az FKgP plakátok ügyében járt el.
A fal felülete addigra már kb 50 centiméterrel lett vastagabb, de ez cseppet sem zavarta a Vágtázó Halottkémeket (VHK), akik a HVK plakátjait percek alatt felnyomták, de hamar elvágtattak, mert megjelent Csodálatos Mandarin, a FIDESZ hirdetményeivel, és az a papír maradt legfelül egész éjszaka.
Reggel megjelent Polit Ica, az SZDSZ plakátjaival...
Politzer Péter
A Magyar Narancs 1W0. márciut 21-1 tzá mából
Két hír a Zalai Hírlap-ból
1990 március 23.:
„Ma, 16.30 órai kezdettel „Emlókművelet-csillaghullás rendszerváltással" címmel rendez választási nagygyűlést Nagykanizsán az MDF helyi szervezete. A megmozdulás első aktusaként eltávolítják a Vörös csliagot a
felszabadulási emlékműről"... • © •
1990. március 24.:
„— Ágyúk és csillag nélkül.
A nagykanizsai Városi Tanács VB — a tanácshoz érkezett felhívások és kérelmek alapján — a Szabadság téri felszabadulási emlékműről a csillag és mellőle a két ágyú eltávolításáról döntött. A munkát tegnap reggelre a helyi IKV dolgozói elvégezték."
Reméljük, elképzeléseinket ezután Is mindig ilyen gyorsan valóra vált-(juk)jákl?
A KANIZSAI DOROTTYA alapítvány tiesztelettel megköszöni a DKG minden dolgozójának, hogy 100 000 forint adománnyal segítette.
április, különszám
D