Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.69 MB
2024-06-24 10:48:09
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
13
16
Dél-Nyugat - közéleti hírlap
1990. október - II. évfolyam

Kiadja a Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum Nagykanizsai szervezete
Szerkesztő: Czupi Gyula
A szerkesztőség tagjai: Farkas Tibor, Iványi Miklós, Pápai György
Fotók: Szakony Attila
Felelős kiadó: Czolterné Ivády Zsuzsa
Tervezőszerkesztő: Major Csaba
Sokszorosítás és computertechnika: Szociális Foglalkoztató Nyomdája, Nagykanizsa
Felelős vezető: Mihalkó Lajos
HU ISSN 0865-6393


A következő szöveg az újságból származik automata szövegfelismertető segítségével:

Tisztelt Választópolgár!
A választásra jogosultak 3o%-nuk szeptember 30-án kinyilvánított akarata szerint a következő össze-
tételű 29 fős képviselőtestület irányítaná városunkat négy éven át.
VÁLASZTÓKÖRZETENKÉNT:
1. Dr. Bogár Gáspár oiros (KDNP)
2. Stamler Lajos tanár (FIDESZ-SZDSZ)
3. Balogh Tibor lelkész (MDF-KKK)
4. Dr. Matolcsyné Dr. Horváth Ágnes or\''os (SZDSZ)
5. Dr. Csákai Iván orvos (FIDESZ-SZDSZ)
6. Pilczer Eva kereskedő (FIDESZ-SZDSZ)
7. Lehota János tanár (FIDESZ-SZDSZ)
8. Jancsi György építész (SZDSZ-FIDESZ)
9. Krémer György építész (SZDSZ-FIDESZ)
lo. Marton István gépész mérnök, gazdasági mérnök (MDF)
11. Farkas Zoltán üzemmérnök (FIDESZ)
12. Jesch Aladár nyugdíjas mérnök (SZDSZ-FIDESZ)
13. Takács Zoltán villamos mérnök (MDF)
14. Bolf György hivatalvezető (KDNP)
15. Dömötörffy Sándor vállalkozó (Mikiós fa)
PÁRTLISTÁN:
SZDSZ FIDESZ
Dr. Keres kai István jogász Sneff Mária tanár
Balogh György tanár Minorics Piroska tanár
Di-. Harsányi Tamás or\''os
Balassa Béta építész rVU/ir Koczfán Ferenc vegyészmérnök
MDF Palotás Tibor építész
Dr. Andor József erdőmérnök
Rózsás Jánosműszaki tolmács
Czotterné Ivády Zsuzsa üzletkötő MSZP
Németh László vállalkozó Göndör István üzemgazdász
Csordásné Láng Éva vegyészmérnök, tanár
ÖN AZ AKI SZAVAZATÁVAL OKTÓBER 14-én a választások második fordulójában
afenti összetételt JÓ VÁHAGYHA TJA VAGY MEG VÁL TOZTA THA TJA!
VÁROSUNK SORSA AZ ÖN SORSA IS.''
A tartalomból
■ Gáz van !
De hol ?
Tarnóczky Attila írású (2. oldal)
I Tájékoztatás Magyar (B.) módra
(2 - 3. oldal)
■ Hej, ez a kormány...
(3. oldal)
■ Akik állva maradtak...
(4. oldal)
GAZ VAN! De hol?
A KÖGAZ megfelelő ütemterv szerint cseréli ki az elavult gázvezetékeket a városban. Amikor egy-egy utcát "ásóvégre kapnak", nem csak a fővezetékeket, hanem a házakhoz menő csatlakozó vezetéket is. Műszaki kifogása senkinek sem lehet, hisz ha a fővezeték elhasználódott, valószínűleg tönkrement a vele egyidős csatlakozó vezeték is. Az ember i''/gy gondolja, még köszönettel is tartozik a vállalatnak.
Köszönetre a KÖGAZ nem tart igényt, viszont benyújt ingatlanonként egy 2000 és 5000forint közötti számlát, amit a jól nevelt állampolgár szó nélkül kifizet. Hog\''ne fizetne! Hogyan kételkedne a "VÁLLALAT'' szavában, mikor 4o éven ál engedelmességre tanították
és többször bebizonyították neki, hogy a hatóságinak akkor is igaza van, ha nincs igaza. Egyébként sem nagyon érti azokat a kifejezéseket, hogy "gáztörvény, meg "csatlakozási pont". Cak azt látja, hogy a gázvezetéket kicserélték a bejövő vezetéken lévő főcsapig, és a magáningatlanon húzódó gázvezetékrész cseréjének a költségeit fizettetik meg vele.
Hogy milyen jogszabály alapján ? Ki tudja ?
A gáztörvény 10. paragrafusa ug}''anis ezt mondja:
"(J) A gázszállító és gázelosztó vezetéket, továbbá a csatlakozó vezetéknek a gázelosztó vezetéktől az ingatlanon lévő első elzáró szerkezetig, ennek hiányában a leiekhatárig (csatlakozási pontig) terjedő
Tisztelt Olvasó!
A politikai pártok országos népszerűsége határozta meg a választás első fordulójának eredményét Nagykanizsán. Jó-e, hogy ez a pillanatnyi kedveltség 4 évre meghatározó lesz? Kérem, gondoljanak arra is, a jelöltek alkalmasak-e a vállalt feladatra? Egy párt országosan népszerű alakja nem azonos a helyben indított jelölttel!
Október 14-én - bármilyen kicsiny is lesz esetleg a részvétel - a törvény szerint mindenképpen érvényes lesz a választás, megalakul az önkormányzat.
A megválasztottakra 4 év felelős munka vár, Önnek csak néhány perc a szavazás.
Nem akármilyen 4 évre szól a megbízás. Az első időszakban keserves időket is megélhetnek, de ebben az időszakban kezdődhet Kanizsa nagyszerű fejlődése is. Ez a fejlődés, ha jóeszű, tisztességes, odaadó és vállalkozó kedvű emberek irányítják a várost, igen szép és töretlen is lehet. Az ügyetlenebbek, a kevésbé szemfülesek viszont csökkenthetik a lehetőségeinket.
Hiába tűnik ma - a megélhetés általános romlása mellett -lényegtelennek a döntés, ha hosszabb időszakra gondolunk, akkor bizony akár a munkalaehetőségi''ink, a mindennapi megélhetésünkfügghet az önkormányzat talpraesettségén.
Tétje, komoly tétje van tehát az október 14-i választásnak, Önnek sem lehet ez mindégy Tisztelt Olvasó.
Czupi Gyula


TAJÉKOZTATAS Magyar (B.) módra
A jelek sza bit cg-es új parlamenti vezetőknek, jóllehet a demokrácia technikáját, főleg annak manipulatív elemeit elsajátították, a kulturális fundamentumról fogalmuk sincs. E fundamentum legfontosabb elemei: az önmérséklet, önkorlátozás és a nemzeti érdek, nemzeti konszenzus szupremáci-ája a legelkeseredettebb pártharcok felett is.
A Szabad Demokraták eg''ik legfontosabb vezetője, Magyar Bálint a nyáron Washingtonban járt és rövid előadást tartott a Icgi''tjabb magyarországi politikai fejleményekről. Előadása kitűnően példázta azt, hogy a demokratikus tradíció és a politikai érzék nem elsősorban a magyar népben, hanem inkább némely újdonsült vezetőjében csörgedezik igencsak vékonyan.
Az előadás színhelye a tön''énylio-zás közvetlen szomszédságában volt, hallgatósága az amerikai politikai élet második vonatának képviselőiből, nem az igazi döntéshozókból, de azok közvetlen munkatársaiból állt. Jó néhány olyan kongresszusi munkatárs volt jelen, aki az elmúlt években jelentős szerepet játszott a romániai magyar kisebbségért folytatott és a Ceauscscu-rezsim elleni kongresszusi akcióitan.
A részrvevők objektív tájékoztatás helyett a választásokat fölényesen megnyerő és a kormány koalíciót vezető Magyar Demokrata Fórum kicsinyes ócsárlását hallgatták. Ízelítőül néhány gyöngyszem Magyar állításaiból.
Az új kormány bemutatását azzal vezette be, hogy az MDF -nek tavaszi nag-takarítást igérő kampány jelszava megrémítette a szakemberek nag• részét, és így Antall József nem nagyon tudott igazi szakértőket találni kormánya számára. A kormány tagjai közt szinte mindössze két nemzetközileg ismert tudós van, Kádár Béla és MádI Ferenc, a többiek igen szürke alakok, ahogy az egész kormány is az. Mintha nem is az SZDSZ kezdeményezte i -olna az uszítást a volt reformkommunista kormány emberei ellen, a vádaskodást az MDF és Pozsgay állítólagos együttműködéséről, aminek következtében aztán valóban kiszorult sok hasznos és tisztességes ember is olyan pozíciókból, amiket megérdemelten és tehetséggel töltöttek be. Az kétségtelenül új fordulat, hogy most egy SZDSZ - szóvivő kezd krokodil könnyeket hullatni ezek cudar sorsa felett. Magyart egyébként az SZDSZ nem is kormánytagnak, eg;e-nesen miniszterelnöknek jelölte, nyilván lenyűgöző nemzetközi tudományos babérjai alapján.
Ami a Fóntm és az SZDSZ májusi paktumát és Göncz Árpád köztársasági elnök - jelöltségét illeti, Magyar sze-
rint Antall saját MDF -beli riválisait akarta ezzel félre állítani; mivel a potenciális MDF - elnökjelöltek Antall számára konkurenciát jelenthettek volna, így inkább cg'' megbízható ellenfelet választott egy megbízhatatlan szövetséges helyett. Nem csoda ezek után, hogy ez a machiavellisztikus manipulátor által vezetett kormányzó párt, az MDF, Magyar jövendölése szerint olyan újabb állampárttá fogja kinőni magát, melyet erősen jobb oldali keresztény ideológia jellemez.
A rövid előadást végig hasonló kicsinyes piszkolódások tarkították s az egyetlen levonható konklúzió az volt, hogy a magyar nép, mely túlnyomó többséget adott e pártnak, vag'' ostoba, vag'' szélsőjobboldali, de lehetőleg mind a kettő.
Kérdések következtek, és mindjárt az elsőre válaszolva Magyar Kálim az amerikai magyarságot is „kiosztotta". Több jelenlévő nag• meglepetésére közölte, hogy az amerikai mag-ar közösség g''engc és megosztott, és az SzDSz semmiféle támogatást nem kapott amerikai magyaroktól (Soros György ezek szerint vagy nem amerikai, vagy nem magyar.) Ami pedig az amerikai magyar közösség erejét illeti, airól talán azok a kongresszusi munkatársak, akik az erdélyi magyar kisebbség iig''ében fáradoztak, illetékesebbek lettek volna nyilatkozni. Aktív mag-ar politikusnak azonban amerikai honfitársait, éppen főleg kongresszusi hallgatóság előtt, i-Inyen módon lekicsinyelni — még akkor is hitvány cselekedet lenne, ha állítása máskülönben igaz volna.
A képviselőház eg''ik munkatársa a környező országokban élő maiyar kisebbségek sorsáról érdeklődött, remek alkalmat adva Bálintunknak egy újabb köpködés-sorozatra.
Először is kihangsúlyozta, liogy az SzDSz volt az egyetlen párt, amelyik már a választások előtt leszögezte, hog1 nem kíván határrevíziót. Egyetlen más párt sem tette ezt szerinte, majd közölte, hogy az MDF kongresszusán Antall József kijelentette, hogy ő 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni. „Nem 15 millió mag''ar atyja, hanem 15 millió magyar miniszterelnöke!" — ironizált erkölcsi felsőbbrendűsége magaslatából, hangsúlyozva, liogj> ez milyen problémákat fog majd okoznia környező országok vezetőivel.
Raffay Ernő honvédelmi államtitkárt is beánilta, aki állítólag azt mondta volna, hogy a mafyar honvédségnek nemcsak Magyarországot kell meg''é-detmeznie, hanem a mag-ar kisebbségeket is. Mag-ar Bálint ezt agresszív kijelentésként bélyegezte meg.
A romániai magyarságról c ''''k annyit közölt, hog• a Romániai Ma-
október
gyarok Demokratikus Szövetségnek fülen "z MDI''-fel vannak szoros kapcsolatai. Az előzményekből ítélve ezt nyilván megbélyegzésnek szánta. Hasonló elvek alapján „kádcrozla le" a felvidéki magyarság szeivezctcil is. Ki-jeentette, hogy két csoportjuknak az MDF -fel szoros kapcsolatai, egynek viszont az SzDSz -szel. Csak a velük szövetséges felvidéki csoport utasította vissza nyütan a határrevízió gondolatát — jelentette a büszkeségiül furdokolva. Nesze neked Duray Miklós.'' l e is megkaptad a beosztásodat mint irredenta-gyanús, a szélsüjobboldali agresszor szövetségeseiddel együtt.
Bármilyen mély ideológiai, politikai szakadék válassza is cl az amerikai töivényliozás bal- és jobboldalát, nincs arra példa, hogy egy amerikai törvényhozási tag külföldön, egy politikailag fontos hallgatóság elölt ilyen kicsinyes és alantas módon rágalmazza és de-nunciálja otthoni politikai ellenfeleit, süt az ország tön''éynes kormányát és az ország clsürendű politikai érdekéi (kisebbségi ügy), bármi is legyen saját személyes véleménye. Hogy az 1,8 milliós amerikai mag\vrságot is igyekezett bagatellizálni olyan audiencia elüti, amely felé éppen hogy hangsúlyozni kellene annak fontosságát, és fülcg hog\- ma is kisebbségi sorban küzdő szervezetekéi is ig-ckczeti „ bemószerolni ", pusztán csak azon az alapon, hogy van képük az MDF-fel asszociálni magukat, mindez teljes politikai, ízlésbeli és morális csüdöu mutat a miniszterel-nökjelölt úr részéről.
Amikor Antall József és Jeszenszky Géza látogatlak Washingtonba, soha, sehol ege szóval sem rágalmazták otthoni ellenfeleiket. Más szóval, kultúrált államférfiakként viselkedtek és nem mint politikai útonállók. Nem is na-g\ o/i lett volna idejük rágalmazásra, hiszen mindkél kezükkel éppen a sovinizmus, irredentizmus, antiszemitizmus már gondosan szélként rágalmát kaparászták magukról és az egész ma-fyar népről
A „gyenge és megosztott" amerikai ma^arságaz utóbbi fajta látogatásokból, az államférfiakéból szerelne minél többel látni. Mert leltei az SzDSz -t úgy is képviselni, ahogi'' Göncz Árpád vagy Vásárhelyi Miklós teszi azt: ízléssel, méltósággal, hazafisággal.
- bv -SZERKESZTŐI MEGJEGYZÉS
Magyar D. szerkesztői megjegyzése.
(Ezt az írást a Kanadában megje-lenü Nyugati MafyarságcímtVap szeptemberi számából vettük át. A tavaszi választások során is hangsúlyoztuk, bogi'' az effajta közszereplések nem a Demokrata Fórumnak, nem is egtes pártoknak, hanem az egész magyar demokráciának ártanak. Ezt a véleményünket továbbra is fenntartjuk. - a szerk.)
EZ A KORMÁNY
HEJ
Negyven-egynéhányév en keresztül a magyar kormányokat tilos volt kritizálni. E negyvenvalahány év kormányait ma is tilos! Ha bárki, bárhol - na nem a magyar sajtóban, mert ott ez lehetetlen - csak halovány célzást is merészel tenni arra, hogy országunkat a legteljesebb csőd állapotába nem a mai kormánykoalíció taszította, bizony nem marad el a feddés! "Na ne túlozzunk! Használjunk szalonképesebb megfogalmazásokat!" - sietne gyorsan tovább a mába a másik. "Csak nem fogunk örökké a múlton rágódni? Tenni kéne Uraim, tenni, de az új kormány tehetetlen!"
Az érvelés fals: a múlton soha egyetlen másodpercig sem rágódtunk. Nem hagyták ugyanis az illetékesek, hogy végre egyszer helyére kerüljenek a dolgok, eiemzést nyerjen, hogy kik, mit, mikor és mi által tett tönkre. Miközben a múlt tanulságokkal szolgáló, tárgyilagos és részletes feltárása elmaradt, él és virul az elkendőzés bősz igyekezete. Ez aztán másokat vad és bősz odamondo-gatásokra ösztönöz. Mindeközben legcélszerűbb az új kormányt szidni. Egyrészt azért, mert lehet, nemrég, amikor még az volt a jelszó, hogy"mindent szabad amit lehet nem lehetett. Másrészt pedig kiválóan el lehet fedni a múltat a demagógiával. Száz-egynéhány nap után számonkérni, hogy még mindig nem váltotta meg a világot, de legalábbis az országot.
Hej, ez a kormány, ez a kormány! Nem elég hogy
üres államkasszát örökölt vétlen elődeitől, de húszmilliárd adósságot is! S ennek ellnére nem adott száz-egynéhány nap alatt öröklakásokat a hajléktalanoknak, akik így kint alusznak a Déli pályaudvaron. (Nem úgy, mint korábban, amikor a Keleti pályaudvaron aludtak!) Hej ez a kormány! Már száz-egynéhány napja hatalmon van, s még mindig nem emelte fel a fizetését a Pesti Központi Kerületi Biróság bíráinak. Sem a Ferihegyen szolgálatot teljesítő légi irányítóknak! De még jövőnk reménységeinek, az egyetemi diákságnak sem növelte -eléggé - az állami apanázst, hogy gondtalan körülmények között koncentrálhassanak a tanulásra. Ej, ej ez a kormány, ez a kormány! Nem értem és nem értem! Hogyan vállalhatták az ország kormányzását e mesés helyzetben olyan tehetségtelen emberek, akik száz-egynéhány nap alatt sem tudták helyrehozni, amit tiszteletreméltó el-őoeik negyvenegynéhány év alatt tönkretettek.
Jogos a konstruktív ellenzék felháborodása. Konstrukttivitásuk megnyilvánulása is helyes, amikor kimerül abban, hogy mondjanak le a miniszterek. Minden héten egy miniszter. Az ellenzék kidolgozta a "tervgazdálkodás a miniszterek lemondására " című anyagot, s beosztotta, hogy melyik héten, melyik miniszter lemondását követeli. A múlt héten a művelődésiét, mert hittant akart. E héten a külügyminiszterét, a jövő héten a belügyminiszterét. Utóbbi is akart valamit: beszedni az
önvédelmi fegyvereket. A mai miniszterek pedig tud-haznák, hogy bármit akarnak az baj, mert^akarnak valamit. Ha pedig valaki éppen nincs össztűz alatt, nem akar valamit, azt azzal támadják, hogy íme, nem akar semmit. Tehetetlen. A konstruktív ellenzéknek úgy lehetne eleget tenni, ha a miniszterek együtt, vagy külön-külön - ebben talán dönthetnek - lemondanak és helyet csinálnak a konstruktív ellenzéknek. Igaz, a választók nem rájuk voksoltak a választásokon, hát aztán! Az önjelölt megváltókat ez cseppet sem érdekli.
Meg az sem, hogy a bizonyításhoz idő kell. A kormány szünet nélküli ócsárolása pedig egyenesen visszataszító. Azon mai ellenzékiektől, akik tegnap, mikor még hatalmon voltak, feltétlen és odaadó hódolatot vártak alattvalónak tekintett országlakóinktól, különösen az...
De, hogy szavamat ne felejtsem: Hej ez a kormány, ez a kormány, ez az oka mindennek! Polgárdy Géza (Az írás megjelent a Pesti Hírlap 1990. október 3-i számában.)
MDF
Nagykanizsa, Ady u. 1
október

Magyari Lajos: Lázár Mihály üzenete
A rácsokon túl, ím felkel a nap, s apró zajokkal jön a reggel. Ott lépdel most túl falakon... Fényt iszik a szomjas ember. Fényt iszik az, ki fényre szomjas, lelkét csordultig teletölti. Aki ily itallal oltja szomját, tán nem is lehet azt megölni, mert oly szabad, oly sérthetetlen, mint az égbe surrogó mad messze néz, arra nem figyelhet, hogy körül mily tivornya áll hogy mily szeszekkel, szédülettel hajtják a népet ronda táncb biz összezúzzák ki nem táncol és belerokkan, aki járja.
De felkél a nap, újra, reggel, rácsokat olvaszt ragyogása. A kínt, a kínt rejtsd el mélyre, egyetlen hóhér meg ne lássa, hát ne sziszegj, ha körmöd tépik, akkor se szólj, ha megölnek.. Lelked csordultig tele fénnyel, s ez elég lesz tiílélni őket... i...........................................................
AKIK ÁLL V A MARADTAK. .
Az első választási forduló után az FKgP, a KDNP és az MDF a kővetkező jelölteket ajánlják a tisztelt választók bizalmába:
1. Dr. Bogár Gáspár (KDNP),
2. Schmidt István (MDF-KDNP közös jelölt), visszalépett Koczfán Ferenc (KDNP)
3. Balogh Tibor (KKK-MDF közös jelölt) Jáger László (KDNP)
4. Horváth Ferenc (MDF-KDNP közös jelölt), visszalépett Merksz Andor (KDNP)
5. Cseke Zoltán (MDF) Arszin György (KDNP)
6. Szabó Imre (MDF) Dr.Kovács Sándor (KDNP)
7. Dr.Kolonics Gyula (KDNP), visszalépett Horváth József (MDF)
8. Czupi Gyula (MDF) Szép Károly (KDNP)
9. Magyar József (MDF) Palotás Tibor (KDNP)
10. Marton István (MDF)
Dr. Dolmányos István (KDNP)
11. Dr. Tolnai Sándor (MDF)
Makrai Mártonné (KDNP)
12. Iványi Miklós (MDF-KDNP közös jelölt), viszalépett Dr. Andor József (KDNP)
13. Takács .Zoltán (MDF-FKgP közös jelölt), visszalépett Török József (FKgP)
Böjti Istvánné (KDNP)
14. Bolf György (KDNP), visszalépett Horváth Győr® (MDF)
Kálcsics László (FKgP)
Kálovics László (FKgP)
15. Dömötörffy Sándor (Városszépítő Egyesület, Miklósfa - az MDF támogatottja)
Gother Lászlóné (KDNP)
A megállapodások a listás szavazólapokat nem érintik. Kérjük Tisztelt Választóinkat, hogy támogassák jelöltjeinket, a listán pedig szavazzanak lelkiismeretük szerint. Köszöncttci.a Független Kisgazda Párt, Kereszténydemokrata Néppárt, Magyar Demokrata Fórum nagykanizsai szervezetei.

j^VA rV Kiadja a Magyar Demokrata Fórum és az IQfoági Demokrata Fórum Nagykanizsai Szervezete. 1,1 fij ff.. Felelős Kjadó: Czottemé Ivády Zsuzsanna. • Szerkesztő: Czupi Gyula • Tervezőszerkesztő: Major Csaba • A szerkesztó-f /■ f1 flí/l»V ^Ri"''- Forkas Tibor, Iványi Miklós, Pápai György • Fotók: Szakony Attila. • Köszönetet mondunk mindazoknak, akik -11//) 1 1/lWllllirt ní nem Ogjai szervezetünknek - segítették munkánkat. Nyomdai munkák és computertechnika: Szociális Foglalkoztató S J/T / l 1 Vili VI1 / Ny°n,dája. Nagykanizsa. • Felelős vezető: Mihalkó Lajos. • HU ISSN 0865 - 6398 • Kapható: Nagykanizsán a Clara, a Fe-JLi^vr « 1/1/ rVivVr kete Sas presszókban, a Flamingó Teraszon, a Keleti Étteremben. Bccsehelyen a fagyla Hozóban. Tótszentmártonban a Nap-J> U red kocsmában. Zalakaroson a 121 -es ABC -ben, a Strand Vendéglőben. Zalakomáron a 104 -es ABC -ben.
4 llm október
GAZ VAN ? Bizony gáz van !
í TiszteltJO^a^^
Talán Ön is észrevette már, hogy a „ Gáz van ! De hol ?" című írás vége -nyomdatechnikai okokból - lemaradt.
Ez azonban már csak akkor derült ki, amikor a 3000példány elkészült. Ezt a „ bakit" ennek a pótlapnak a betoldásával tudtuk helyrehozni.
így On mégiscsak teljes terjedelmében olvashatja Tarnóczky Attila írását, mely sajnos azt bizonyítja, hogy ennél a technikai hibánál sokkal nagyobb „ bakik" is léteznek környezetünkben.
Elnézését kéri - a szerkesztő.
GAZ VAN! De hol?
A KOGAZ megfelelő ütemterv szerint cseréli ki az elavult gázvezetékeket a városban. Amikor egy-egy utcát "ásóvégre kapnak", nem csak a fővezetékeket, hanem a házakhoz menő csatlakozó vezetéket is. Műszaki kifogása senkinek sem lehet, hisz ha a fővezeték elhasználódott, valószínűleg tönkrement a vele egyidős csatlakozó vezeték is. Az ember úgy gondolja, még köszönettel is tartozik a vállalatnak.
Köszönetre a KÖGÁZ nem tart igényt, viszont benyújt ingatlanonként egy 2000 és 5000 forint közötti számlát, amit a jól nevelt állampolgár szó nélkül kifizet. Hogyne fizetne! Hogyan
kételkedne a "VÁLLALAT'' szavában, mikor 4o éven át engedelmességre tanították és többször bebizonyították neki, hogy a hatóságnak akkor is igaza van, ha nincs igaza. Egyébként sem nagyon érti azokat a kifejezéseket, hogy "gáztörvény, meg "csatlakozási pont". Cak azt látja, hogy a gázvezetéket kicserélték a bejövő vezetéken lévő főcsapig, és a magáningatlanon húzódó gázvezetékrész cseréjének a költségeit fizettetik meg vele.
Hogy milyen jogszabály alapján? Ki tudja?
A gáztörvény 10. paragrafusa ugyanis ezt mondja:
"(1) A gáz-
szállító és gázelosztó vezetéket, továbbá a csatlakozó vezetéknek a gázelosztó vezetéktől az ingatlanon lévő első elzáró szerkezetig, ennek hiányában a telekhatárig (csatlakozási pontig) terjedő részét a gázszolgáltató köteles üzemképes állapotban tartani."
Vagyis a csatlakozó vezetékkel kapcsolatos összes költség -az ingatlanon lévő elzáró csapig - a szolgáltatóé.
Ezek után a következő kérdések fogalmazódnak meg:
- Jogosan követel-e a KÖGÁZ ingatlantulajdonosonként 2000-5000forintot?
- Mekkora
bevételhez jutott idáig ezen a módon?
- Óhajtják-e kártalanítani az érintett polgárokat?
- A szokásjogon kívül mivel indokolható eljárásuk?
Tarnóczky Attila országgyűlési képviselő
(A feltett kérdésekre adott válaszuknak szívesen adunk helyt újságunkban.-a szerk.)
1